Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vládnuca strana v Kazachstane navrhla Tokajeva na post prezidenta

Kasym-Žomart Tokajev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tokajevovu kandidatúru jednomyseľne podporilo na svojom mimoriadnom zjazde v hlavnom meste Nursultan 600 delegátov vládnucej strany Nur Otan, ktorá je 78-ročnému Nazarbajevovi úplne lojálna.

Nursultan 23. apríla (TASR) - Kazašská vládnuca strana navrhla v utorok Kasyma-Žomarta Tokajeva za kandidáta predčasných júnových prezidentských volieb po tom, ako ho na túto funkciu navrhol zakladajúci líder krajiny Nursultan Nazarbajev. Informovala o tom agentúra AFP.

Tokajevovu kandidatúru jednomyseľne podporilo na svojom mimoriadnom zjazde v hlavnom meste Nursultan 600 delegátov vládnucej strany Nur Otan (Svetlo vlasti), ktorá je 78-ročnému Nazarbajevovi úplne lojálna.

"Navrhujem, aby sa zvážila Tokajevova kandidatúra," povedal na zjazde Nazarbajev, ktorý je predsedom vládnucej strany aj po tom, ako v marci po 30 rokoch odstúpil z postu hlavy štátu.

Strana vo svojom vyhlásení zverejnenom na webovej stránke uviedla, že na mimoriadnom zjazde vybrala kandidáta po tom, ako program schôdze najvyššieho vládnuceho orgánu strany schválila 22. apríla jej politická rada.

Predčasné prezidentské voľby, ktoré sa budú v Kazachstane konať 9. júna, vyhlásil na začiatku apríla dočasný prezident Kasym-Žomart Tokajev. Ten v úrade nahradil Nazarbajeva. Prezidentské voľby v tejto stredoázijskej krajine sa pôvodne mali konať až na budúci rok.

Exprezident Nazarbajev si aj naďalej drží politický vplyv, keďže zostal šéfom vládnucej strany i predsedom bezpečnostnej rady štátu. Kazašská ústava mu tiež priznáva titul "vodca národa".