Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Vládnuca strana Cypru pred 2. kolom voľby prezidenta nepodporí nikoho

Cyperský parlament Foto: TASR/AP

Rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční medzi Nikosom Christodulidisom a Andreasom Mavrojiannisom.

Nikózia 8. februára (TASR) - Cyperská vládnuca pravicová strana DISY v stredu vyhlásila, že v druhom kole prezidentských volieb by jej priaznivci mali hlasovať podľa vlastného uváženia medzi bývalým členom strany, ktorý vedie v prieskumoch verejnej mienky, a nezávislým kandidátom podporovaným ľavicou, ktorý je tesne za ním. Druhé kolo sa uskutoční 12. februára.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Toto rozhodnutie vládnucej strany Demokratické zhromaždenie (DISY) ponecháva výsledok druhého kola volieb otvorený; jej vlastný kandidát skončil v prvom kole volieb 5. februára až tretí.

"Vyzývame priateľov a členov, aby hlasovali podľa svojho svedomia a na prvé miesto kládli dobro krajiny," uviedla DISY vo vyhlásení po svojom straníckom stretnutí.

Rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční medzi Nikosom Christodulidisom, bývalým cyperským ministrom zahraničných vecí, a Andreasom Mavrojiannisom, bývalým kariérnym diplomatom, ktorého podporuje ľavicová Pokroková strana pracujúceho ľudu (AKEL).

Christodulidis získal v prvom kole 32 percent hlasov, Mavrojiannis získal 29,6 percenta hlasov.

Súčasnému prezidentovi Nikosovi Anastasiadisovi, ktorý je hlavou štátu už druhé funkčné obdobie, cyperská ústava už tretíkrát kandidovať nedovoľuje.