Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Vládnuca strana v Turecku je pri zostavovaní vlády otvorená všetkému

Ahmet Davutoglu Foto: TASR/AP

Úradujúci premiér a predseda AKP Ahmet Davutoglu síce po zverejnení volebných výsledkov podal demisiu, avšak prezident ho vyzval, aby vo svojej funkcii zotrval aspoň kým nebude zostavená nová vláda.

Istanbul 11. júna (TASR) - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes vyhlásil, že dejiny dokazujú, že koaličné vlády nie sú pre Turecko vhodné, ale jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) je v otázke zostavovania vlády otvorená všetkým možnostiam.

"Využili sme koaličné éry v 70. a 80. rokoch ako príklad toho, že koalície nie sú pre Turecko vhodné, a na tomto postoji stále trváme," povedal Davutoglu na celoštátnom zasadaní predstaviteľov miestnych organizácií AKP.

"Pri aktuálnom obraze našej politickej scény je AKP jedinou stranou, ktorá môže prísť s realistickými riešeniami. Vzhľadom na najnovší vývoj v Turecku sme tvorení akýmkoľvek scenárom," dodal turecký premiér.

Povolebnú situáciu v Turecku komentoval aj jeden z vodcov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattin Demirtaš, ktorý povedal, že jeho strana je ochotná zvažovať všetky možnosti koalície okrem tej, v ktorej by figurovala vládnuca AKP.

Demirtaš taktiež vyslovil nádej, že súčasný prezident a zakladateľ AKP Recep Tayyip Erdogan neprekročí právomoci, ktoré mu stanovuje ústava, a nebude do povolebných politických procesov zasahovať.

Strana AKP, ktorá bola pri moci 13 rokov, na základe výsledkov nedeľných volieb získala 258 parlamentných kresiel. Na získanie väčšiny v 550-člennom parlamente by pritom potrebovala 276 poslancov. Víťaz volieb v Turecku má na vytvorenie novej vlády 45 dní od oficiálneho zverejnenia výsledkov hlasovania.

Úradujúci premiér a predseda AKP Ahmet Davutoglu síce po zverejnení volebných výsledkov podal demisiu, avšak prezident Erdogan ho vyzval, aby vo svojej funkcii zotrval aspoň do chvíle, kým nebude zostavená nová vláda.