Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Vládny dotazník k migrácii vyplnilo už vyše 400.000 Maďarov

Ilustračné foto, Budapešť Foto: TASR/Ladislav Vallach

Minulý víkend prekročilo južné hranice Maďarska 1500 utečencov.

Budapešť 9. júna (TASR) - Dotazník maďarskej vlády zaoberajúci sa otázkou prisťahovalectva vrátilo po vyplnení už 420.000 ľudí a ďalších 15.000 odpovedalo na otázky prostredníctvom internetu.

Podľa dnešného vydania denníka Napi Gazdaság z 200.000 doposiaľ spracovaných dotazníkov vyplýva, že vyše 80 percent respondentov by sprísnilo právne normy týkajúce sa prisťahovalcov.

V tomto roku podali v Maďarsku 53.000 žiadostí o štatút utečenca. Minulý víkend prekročilo južné hranice Maďarska 1500 utečencov.

Vláda na propagáciu uvedeného dotazníka dala inštalovať bilbordy v znení: "Ak prídeš do Maďarska, nemôžeš Maďarom zobrať prácu", "Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť ctiť našu kultúru" a "Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť ctiť naše zákony".

Aktivisti niekoľkých opozičných strán počas víkendu viaceré bilbordy zatreli farbou, prípadne poškodili. Dotazník totiž maďarskí, ale aj zahraniční kritici vnímajú ako prostriedok na šírenie nenávisti voči cudzincom.

"Sme šokovaní písomným úvodom premiéra (Viktora Orbána), ktorý naznačuje spojenie medzi migráciou a teroristickými útokmi vrátane útoku, ktorý sa uskutočnil v Paríži začiatkom januára tohto roka," uviedol úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo vyhlásení k maďarskému dotazníku. "Máme tiež obavy zo znenia niektorých sugestívnych, navádzacích otázok, ktoré aktívne podporujú nepriateľstvo voči migrantom a riskujú šírenie xenofóbie v krajine."

"Národná konzultácia", ako nazval dotazník adresovaný maďarským voličom Orbán, má za cieľ získať podporu pre jeho odmietnutie imigrácie a pre jeho výzvu, aby Európska únia poskytla členským krajinám viac právomocí stanovovať si vlastnú imigračnú politiku.

Jedna z otázok sa pýta voličov, či súhlasia s vládou, že by mala namiesto imigrácie podporovať "maďarské rodiny, aby mali deti".

Budapeštianska kancelária ľudskoprávnej organizácie Amnesty International vyzvala na bojkotovanie "národnej konzultácie" a maďarským občanom odporučila, aby poslali Orbánovi list s výzvou, aby Maďarsko rešpektovalo ľudské práva migrantov a utečencov.