Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vládny Fidesz a opozičný Jobbik sa dohodli na novele maďarskej ústavy

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Novela ústavy bude podľa Orbána prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite z 2. októbra odmietli migračné kvóty EÚ.

Budapešť 11. októbra (TASR) - Maďarská vláda strana Fidesz a opozičný ultrapravicový Jobbik dnes dospeli k dohode o nutnosti novelizovať ústavu. Podľa agentúry MTI malo o novele pôvodne rokovať až päť parlamentných strán; opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) a ochranárska strana LMP sa schôdzky zvolanej parlamentnou frakciou Fideszu napokon nezúčastnili.

Predseda vlády Viktor Orbán v pondelok predložil parlamentu návrh úpravy ústavy, ktorý zakazuje do Maďarska presídliť mimoeurópskych cudzincov. Na území Maďarska bude môcť podľa tohto návrhu žiť prisťahovalec iba na základe individuálneho posúdenia jeho žiadosti maďarskými orgánmi v zmysle zákonov schválených maďarským Národným zhromaždením.

Predseda frakcie Jobbiku János Volner po dnešnej schôdzke uviedol, že novelu ústavy dostane krajina právnu ochranu proti prisťahovaleckým kvótam.

Predseda frakcie Fideszu Lajos Kósa pripomenul, že rokovania o novele prebiehajú vo dvoch rovinách. Premiér Orbán rokuje dvojstranne s predsedami politických strán, pričom frakcia Fideszu zvolala predsedov frakcií parlamentných strán. Dnešnej schôdzky sa zúčastnila aj frakcia vládnej Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP).
V Maďarsku v nedeľu 2. októbra 2016 ľudia v referende odpovedali na otázku: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" Na snímke volebný okrsok v XII. budapeštianskom obvode.
Foto: TASR Ladislav Vallach


Kósa vyjadril presvedčenie, že parlament 8. novembra schváli novelu ústavy, ktorá si vyžiada dvojtretinovú väčšinu hlasov poslancov.

Orbán chce do základného zákona ďalej zakomponovať ustanovenie, že ochrana identity Maďarov, ktorá je zakotvená v historickej ústave, je zásadnou povinnosťou štátu.

Novela ústavy bude podľa Orbána prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite z 2. októbra odmietli migračné kvóty EÚ.

Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) vedená expremiérom Ferencom Gyurcsányom, ale aj MSZP, sa rozhodli, že kvôli krokom vládnej strany Fidesz budú bojkotovať prácu parlamentu. Kým štyria poslanci DK chcú podľa spravodajského servera Index.hu úplne ignorovať prácu v zákonodarnom zbore, parlamentná frakcia MSZP odmieta účasť na procese úpravy ústavy súvisiacom s referendom o prisťahovaleckých kvótach.