Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vládny Fidesz chce v maďarskom parlamente diskutovať o migrácii

Na snímke maďarský premiér a predseda strany Fidesz (Maďarský občiansky zväz) Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Parlamentné frakcie vládneho bloku Fidesz-KDNP iniciujú v zákonodarnom zbore diskusiu o migrácii a o povinnom prerozdeľovaní utečencov v krajinách Európskej únie.

Budapešť 12. februára (TASR) - Parlamentné frakcie vládneho bloku Fidesz-KDNP iniciujú v zákonodarnom zbore diskusiu o migrácii a o povinnom prerozdeľovaní utečencov v krajinách Európskej únie. Oznámil to dnes vo východomaďarskom Lillafürede predseda frakcie Fideszu Lajos Kósa.

Podľa agentúry MTI v závere trojdňovej výjazdovej schôdzky poslaneckých skupín Kósa povedal, že vláde adresovali výzvu, aby spustila informačnú kampaň pre tých - najmä mladých ľudí-, ktorí cestujú do zahraničia. Mala by ich upozorniť na bezpečnostné riziká v Európe, kde sa v súvislosti s migráciou bezpečnosť v mimoriadnej miere zhoršila.

"Premiér Viktor Orbán v pondelok ráno v parlamentnom výbore pre európske záležitosti oboznámi predsedov frakcií strán, predsedov výborov a vedenie zákonodarného zboru o rokovaniach, ktoré k otázke migrácie budú najskôr v Prahe v rámci krajín Vyšehradskej štvorky a potom v Bruseli," dodal Kósa.

Diskusný deň k migrácii v maďarskom parlamente bude podľa jeho vyjadrenia pravdepodobne 29. februára. Kósa opakovane potvrdil zámer Fideszu presadiť novelu ústavy v súvislosti s riešením prípadnej hrozby teroristických útokov v Maďarsku a vyjadril ľútosť nad tým, že opozícia túto novelu odmieta.

Predseda frakcie KDNP Péter Harrach poznamenal, že plán povinných kvót migrantov je nebezpečný z hľadiska kultúrneho i bezpečnostného.