Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vládnym jednotkám sa podarilo naspäť dobyť nepokojné mesto Dúmá

Foto: TASR/AP

Mesto ostreľovala armáda už desať dní v snahe dobyť ho späť od povstalcov, pričom za obeť padli desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia.

Damask 30. júna (TASR) - Sýrske vládne jednotky opätovne získali kontrolu nad nepokojným mestom Dúmá, ktoré sa stalo ohniskom odporu proti režimu prezidenta Bašára Asada. Mesto ostreľovala armáda už desať dní v snahe dobyť ho späť od povstalcov, pričom za obeť padli desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia.

Sýrske observatórium pre ľudské práva so sídlom v Londýne s odvolaním sa na jedného zo svojich aktivistov v Dúmá dnes informovalo, že vládni vojaci získali v piatok neskoro večer kontrolu nad týmto mestom, nachádzajúcim sa len desať kilometrov severne od metropoly Damask. Podľa aktivistov sa obeťou ofenzívy sýrskej armády stali zväčša civilisti.

"Situácia v Dúmá je hrôzostrašná. Predmestie je úplne zničené," uviedol očitý svedok podľa exilovej opozičnej organizácie. Dodal, že množstvo ľudí utekalo z mesta do bezpečnejších oblastí pešo cez polia.

Ostreľovanie mesta Dúmá bolo súčasťou intenzívnej ofenzívy vládnych jednotiek s cieľom opätovne získať kontrolu nad damaskými predmestiami, v ktorých pôsobia povstalci.

Dnes v Ženeve rokujú predstavitelia svetových a regionálnych veľmocí o spôsoboch zastavenia krviprelievania v Sýrii. Základom rokovaní je nový plán osobitného vyslanca pre Sýriu Kofiho Annana, ktorý navrhuje vytvorenie prechodnej vlády zo zástupcov režimu a opozície.