Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vlády Španielska a Katalánska chcú hľadať riešenia politickej krízy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predsedovia oboch vlád - Pedro Sánchez a Quim Torra - to oznámili v spoločnom vyhlásení prijatom na záver svojej schôdzky v Madride.

Barcelona 21. decembra (TASR) - Lídri Španielska a Katalánska sa vo štvrtok na svojom stretnutí v Barcelone dohodli, že budú hľadať riešenie politickej krízy, v ktorej sa katalánsky región ocitol po vlaňajšom neúspešnom pokuse o odtrhnutie sa od Madridu.

Predsedovia oboch vlád - Pedro Sánchez a Quim Torra - to oznámili v spoločnom vyhlásení prijatom na záver svojej schôdzky v Madride.

Ústredná vláda v Madride a regionálna vláda sa zhodli v názore, že existuje "konflikt vo veci budúcnosti Katalánska". Madrid a Barcelona však dospeli k zhode v tom, že sa budú snažiť o "efektívny dialóg" s cieľom nájsť "politické riešenie, ktoré bude mať širokú podporu katalánskej spoločnosti".

Obe strany sa okrem toho dohodli, že členovia španielskej a katalánskej vlády sa zídu opäť v januári.

Španielske úrady si podľa vyhlásenia uvedomujú, že katalánska kríza a nárast separatistických tendencií v Katalánsku je jedným z hlavných problémov kráľovstva.

Delegácia z Madridu však po štvrtkovom rokovaní v Barcelone deklarovala presvedčenie, že v rámci ústavy a štatútu Katalánska sa podarí nájsť vhodné politické riešenie.

Pokiaľ ide o prípadné referendum o nezávislosti Katalánska, "postoj španielskej vlády (k nemu) sa nezmenil" a je stále odmietavý.

Katalánsko si v piatok pripomína výročie predčasných volieb, ktoré nariadil Madrid po tom, ako zaviedol priamu správu nad Katalánskom v reakcii na to, že katalánsky parlament v októbri jednostranne vyhlásil nezávislosť.

Priama správa Madridu nad Katalánskom trvala sedem mesiacov - odvtedy, ako španielsky Senát koncom októbra 2017 odobril návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155. Na jeho základe potom španielska vláda mohla odvolať katalánsky kabinet, zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom a vypísať predčasné voľby do regionálneho parlamentu.

Vo vlaňajších decembrových predčasných voľbách najviac hlasov opäť získali strany presadzujúce nezávislosť Katalánska od Španielska. Za premiéra neskôr parlament zvolil Quima Torru.

Pri príležitosti prvého výročia volieb sa v piatok v Katalánsku očakávajú veľké demonštrácie. V ten istý deň v Barcelone zasadne španielska vláda.