Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vlak zabil na balkánskej ceste ďalšieho migranta

Ilustračné foto Foto: TASR

Takzvaná balkánska cesta je obľúbenou trasou kuriérov prepravujúcich drogy z Afganistanu cez Turecko a balkánske štáty do západnej Európy.


Belehrad 25. apríla (TASR) - Vlak zabil afganského utečenca prechádzajúceho popri železničnej trati neďaleko macedónskeho hlavného mesta Skopje. Stalo sa tak iba deň po podobnom incidente, keď prechádzajúci vlak usmrti 14 migrantov, píše agentúra DPA.

Vlak, smerujúci z gréckeho prístavného mesta Solún do srbskej metropoly Belehrad, zachytil 62-ročného Afganca na predmestí Skopje Ilinden. Muž podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice, uviedla macedónska polícia.

Štrnásť utečencov zahynulo na tej istej železničnej trati v noci zo štvrtka na piatok neďaleko mesta Veles v strednom Macedónsku po tom, ako ich na trati, prechádzajúcej hlbokým údolím, zrazil vlak. K nešťastiu došlo na tzv. balkánskej ceste, ktorú migranti čoraz častejšie využívajú na ilegálny prechod do krajín Európskej únie.

Obete štvrtkového nešťastia sa doposiaľ nepodarilo identifikovať. Ostatní členovia z tejto skupiny, ktorým sa podarilo tragédiu prežiť, pochádzajú podľa macedónskych úradov z Afganistanu a Somálska.

Takzvaná balkánska cesta je obľúbenou trasou kuriérov prepravujúcich drogy z Afganistanu cez Turecko a balkánske štáty do západnej Európy. Dnes ju čoraz častejšie využívajú aj pašeráci ľudí.

Macedónsko, ktoré je najjužnejšie položeným štátom bývalej Juhoslávie, je hlavnou tranzitnou krajinou pre utečencov prichádzajúcich z Afriky a Blízkeho východu do Európy.