Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vlna migrantov neslabne: Do Talianska prišlo za dva dni asi 9000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iba v pondelok sa pri 23 záchranných operáciách podarilo zachrániť asi 5000 ľudí z 18 člnov a piatich menších plavidiel, ktorí sa ocitli v núdzi a ktorých postupne prepravia na taliansku pevninu.

Rím 27. júna (TASR) - Vlna migrantov smerujúcich cez Stredozemné more do Talianska neslabne, ale skôr naopak. Iba v pondelok sa pri 23 záchranných operáciách podarilo zachrániť asi 5000 ľudí z 18 člnov a piatich menších plavidiel, ktorí sa ocitli v núdzi a ktorých postupne prepravia na taliansku pevninu. Počet zachránených v priebehu ostatných 48 hodín sa už približuje hranici 9000.

Záchranári, ktorých aktivity koordinuje talianska pobrežná stráž, boli konfrontovaní aj s neobvyklými prípadmi, tak napríklad matka a jej trojmesačné dieťa putovali na starý kontinent v dvoch rozličných plavidlách, dvojica by sa čoskoro mala stretnúť na talianskom ostrove Lampedusa. Odtiaľ prišla aj správa o úmrtí jedného z migrantov na následky popálenín, o ktorých príčine nie sú známe žiadne detaily.

Ďalšieho migranta ošetrovali so strelnými zraneniami.

Polícia zadržala na spomínanom ostrove somálskeho prevádzača, ktorý je dôvodne podozrivý z bitia a ponižovania migrantov v líbyjskom tábore, ešte pred plavbou do Talianska.

Mladého muža stíhajú pre členstvo v zločineckej skupine, pašovanie ľudí, únos, znásilnenie, vraždu a podporu prevádzačstva.

Od začiatku roka dorazilo do Talianska podľa informácií tamojšieho rezortu vnútra viac ako 73.000 utečencov, čo predstavuje 14-percentný nárast v porovnaní s prvým polrokom 2016. Tamojšie záchytné tábory sú beznádejne preplnené a tak sa vláda v Ríme neustále obracia na ďalšie členské krajiny EÚ so žiadosťou o pomoc.