Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Vlne násilia padla za obeť rodina s troma malými deťmi

ilustračné foto Foto: TASR/archív

V Mexiku vyčíňajú organizované skupiny bojujúce o pašerácke trasy do USA.

Mexiko 13. augusta (TASR) - Telesné pozostatky sedemčlennej rodiny objavili na ranči pri mexickom meste Veracruz. Boli medzi nimi tri malé deti. Obete mali prerezané hrdlá, informoval v nedeľu miestny predstaviteľ.

Telá objavili, keď sa susedia začali sťažovať na neznesiteľný zápach, vychádzajúci z príbytku pri mestečku Manlio Fablio Altamirano. Podľa úrovne rozkladu rodiny zavraždili najmenej 72 hodín pred tým, než sa ju podarilo objaviť.

Medzi obeťami boli aj tri deti vo veku tri, sedem a deväť rokov.

V priebehu uplynulého týždňa je to už druhý prípad útoku na rodinu pravdepodobne organizovanou zločineckou skupinou. Ôsmeho augusta zastrelili v známom letovisku Acapulco päťčlennú rodinu.

Odkedy sa prezident Felipe Calderón ujal v decembri roku 2006 moci a spustil celonárodnú operáciu proti drogovým gangom, došlo už k viac než 55.000 vraždám a popravám, ktoré sú spájané s obchodom s drogami. Mesto Veracruz v tomto roku zažíva nárast násilia.

Od minulého týždňa zmieta vlna násilia a úmrtí stredným Mexikom. Oblasť je známa ako bojisko jednotlivých skupín, ktoré bojujú o lukratívne pašerácke trasy do Spojených štátov.

Starostu, ktorého zvolili prvého júla, a jeho volebného manažéra našli v nedeľu ráno zastrelených v kamióne v štáte San Luis Potosí.

K týmto vraždám došlo po náleze 14 tiel vo štvrtok ráno v rovnomennom hlavnom meste štátu San Luis Potosí. V susednom štáte Zacatecas našli v sobotu 12 tiel.

Nižšie na juhu, v stredozápadnom štáte Michoacán, zabili v piatok federálni vojaci päť údajných členov gangu. Stalo sa tak v meste Holanda a jeho okolí, ktoré je známe ako bašta sektárskeho gangu Templárski rytieri. Na tomto mieste zabili federálne sily v decembri 2010 Nazaria Morena, ktorý je teraz medzi miestnymi pašerákmi uctievaný.

Krátko po zásahu údajní členovia gangu uniesli a podpálili necelé tri desiatky vozidiel, vrátane autobusu a nákladného vozidla naloženého novými autami, aby zablokovali cesty v blízkom mestečku Apatzingán.