Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vnukovi zakladateľa Islamskej republiky potvrdili zákaz kandidatúry

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hasan Chomejní zastáva reformné politické názory a má blízko k iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu, takisto umiernenému politikovi.

Teherán 10. februára (TASR) - Iránska Rada strážcov zamietla odvolanie vnuka zakladateľa Islamskej republiky Mohammada Rúholláha Chomejního. Hasan Chomejní namietal voči svojmu vylúčeniu zo zoznamu kandidátov do najvyššej náboženskej rady, ktorá sa nazýva Zhromaždenie znalcov. Informovala o tom dnes iránska oficiálna tlačová agentúra IRNA.

Rada strážcov, orgán dozerajúci na dodržiavanie iránskej ústavy, potvrdila zákaz brániaci Hasanovi Chomejnímu uchádzať sa o zvolenie do Zhromaždenia znalcov. Tento konzervatívny náboženský orgán tvorí vyše 80 duchovných, ktorí volia najvyššieho vodcu Iránu.

Voľby do Zhromaždenia znalcov sa budú konať 26. februára, zároveň s parlamentnými voľbami. Umiernení politici dúfajú, že v nich získajú silnejšiu pozíciu.

Hasan Chomejní zastáva reformné politické názory a má blízko k iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu, takisto umiernenému politikovi.

Rozhodnutie o vylúčení Hasana Chomejního spomedzi kandidátov do Zhromaždenia znalcov má byť podľa agentúry AP zrejme výstrahou pre každého, kto by chcel zavádzať zmeny do súčasnej štruktúry moci v islamskej republike.

Verdikt konzervatívnej Rady strážcov totiž nasledoval po historickej jadrovej dohode, ktorú so svetovými veľmocami vyrokovala vláda umierneného prezidenta Rúháního.