Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Fínsku vlani zaznamenali nákazu vírusom Zika

Zdravotnícky pracovník strieka prípravkom na ničeniu hmyzu počas operácie proti šíreniu komárov druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika. Foto: TASR/AP

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní.

Helsinki 27. januára (TASR) - Fínsky turista sa nakazil vírusom Zika vlani v lete počas návštevy ostrovnej republiky Maldivy v Indickom oceáne. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie predstaviteľov zdravotníctva v Helsinkách.

Epidemiológ Jussi Sane vo fínskom Národnom ústave pre zdravie uviedol, že išlo o menej závažnú nákazu, muž sa zotavil a čoskoro po absolvovaní liečby v júni 2015 ho pustili domov.

Sane uviedol, že ide o prvý známy prípad infekcie súvisiacej s Maldivami. Vírus sa dlho vyskytoval v Afrike a Ázii a vyvolal poplach, keď sa vlani objavil v Brazílii, kde podľa podozrení odborníkov zapríčiňuje poškodenia vývoja novorodencov.

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014.

Caracas - Venezuelská lekárska komunita žiada vládu, aby zverejnila štatistiku o prípadoch nákazy vírusom Zika, a varovala, že ochorenie už môže byť alarmujúco rozšírené.

Venezuelské ministerstvo zdravotníctva zatiaľ potvrdilo iba to, že toto vírusové ochorenie prenášané komármi sa v krajine vyskytuje. Venezuela susedí s Brazíliou, kde vírus Zika podľa podozrenia odborníkov spôsobuje defekty novorodencov.

Venezuelské ministerstvo pred rokom prestalo zverejňovať údaje o všetkých nákazlivých chorobách.

Bývalý minister zdravotníctva José Félix Oletta vyhlásil, že je neprijateľné, aby vláda čakala tak dlho so zverejnením štatistiky o víruse Zika a so spustením opatrení na zastavenie jeho šírenia.

Mimovládne organizácie pritom hlásili prudký nárast vo výskyte nezvyčajných teplôt v Brazílii.

Kampala - Ugandskí vedci dnes vyhlásili, že komármi prenášaný vírus Zika nie je v tejto africkej krajine pokladaný za hrozbu. Nákazu pritom zistili prvýkrát práve v Ugande, a to v roku 1947 u opice, uviedla agentúra AP.

Virológ Julius Lutwama z Ugandského virologického výskumného ústavu dnes povedal, že v Ugande nebol nikdy zaznamenaný väčší výskyt nákazy, hoci za celé tie roky bolo pozitívne testovaných niekoľko vzoriek.

Lutwama dodal, že nákaza vírusom Zika "nie je v Afrike veľmi závažnou chorobou", keďže hlavným zabijakom je tam malária, takisto prenášaná komármi.

Vírus Zika je pomenovaný podľa lesa, ktorý sa nachádza na okraji ugandského hlavného mesta Kampala a v ktorom ho po prvý raz zistili.