Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Tignes spadla lavína na zjazdovku, obete nehlásia

Miesto pádu lavíny v lyžiarskom stredisku Tignes. Foto: screenshot Le Dauphiné Libéré

Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 sa na zjazdovke v inkriminovanom čase nachádzalo asi 300 ľudí.

Paríž 7. marca (TASR) - Lavína, ktorá dnes dopoludnia spadla na zjazdovku vo francúzskom lyžiarskom stredisku Tignes v Hornom Savojsku, strhla niekoľko lyžiarov. Na mieste zasahujú záchranári. Udalosti v lyžiarskom stredisku sledujeme ONLINE.

13:27
Na archívnej snímke z 14. februára 2017 pohľad na alpské lyžiarske stredisko Tignes na juhovýchode Francúzska.
Foto: TASR/AP



13:00
Pátraciu operáciu záchranári ukončili. Informovali o tom agentúry AP a DPA s odvolaním sa na miestne úrady.


12:55
Cestovná kancelária HITKA zverejnila na sociálnej sieti túto informáciu: "Kvôli veľkému množstvu čerstvého snehu a vyhlásenému lavínovému nebezpečenstvu 4/5 bola veľká väčšina tratí a vlekov zatvorená. Okolo 10h bola otvorená zrejme len lanovka Tichot a zjazdovka Carline (časť Val Claret), takže na nej bolo viac lyžiarov, než je bežné.
O desiatej bola hlásená lavína, ktorá mala zasypať väčšie množstvo ľudí. Lyžiarska oblasť bola zatvorená a evakuovaná. Kvôli počasiu nemohli zasahovať helikoptéry, takže pomoc prichádzala po zemi (okrem miestnych aj z Val d'Isere, Courchevel, Bourg St Maurice).
Našťastie sa ukázalo, že nikto nebol zasypaný.
V priemere vraj ročne zasiahne lavína zjazdovku 1-2x (spolu na všetkých francúzskych zjazdovkách), ešte oveľa zriedkavejšie je, aby niekoho zasiahla. Naposledy sa tak stalo v roku 1992 vo Val Thorens."


12:35
Lavína, ktorá dnes dopoludnia spadla na zjazdovku vo francúzskom lyžiarskom stredisku Tignes v Hornom Savojsku, si nevyžiadala žiadne obete ani zranených.

12:29
Prvé fotografie z miesta pádu lavíny.





12:19
Takto vyzerá mapka lyžiarskeho strediska, kde spadla lavína. Modrá lyžiarska trasa smeruje priamo do mestečka.
Miesto pádu lavíny na mapke lyžiarskeho strediska.
Foto: leparisien




12:15
Meteorologické podmienky v lyžiarskom stredisku sú nepriaznivé a bránia vrtuľníkom v prelete nad zónou, kde došlo k zosuvu lavíny.

V pondelok vyhlásili v lyžiarskom stredisku druhý najvyšší stupeň varovania pred lavínami. Francúzske médiá však upozornili, že varovanie sa "teoreticky" týka svahov mimo oficiálnych zjazdoviek alebo uzavretých zjazdoviek.

V polovici februára pri páde lavíny v stredisku Tignes zahynuli štyria ľudia - traja členovia rodiny a inštruktor snoubordingu.

12:14
O páde lavíny informujú francúzske i svetové médiá.




12.12
Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 sa na zjazdovke v inkriminovanom čase nachádzalo asi 300 ľudí. Lavína údajne strhla dve skupiny lyžiarov. Hovorca zasahujúcej žandarmérie s odvolaním sa na očitých svedkov uviedol, že "pod závalom snehu je veľa ľudí".