Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku na Nový rok hlásia menej podpálených áut než vlani

Ľudia sledujú svetelnú šou premietanú na Víťaznom oblúku, keď oslavujú Nový rok na Champs Elysees v Paríži vo Francúzsku v nedeľu 31. decembra 2023. Foto: TASR/AP

O bilancii osláv príchodu roka 2024 v pondelok informoval minister vnútra Gérald Darmanin.

Paríž 1. januára (TASR) - Vo Francúzsku výtržníci v noci na pondelok podpálili menej áut než pred rokom. Menej bolo aj ľudí, ktorých zadržala polícia. O bilancii osláv príchodu roka 2024 v pondelok informoval minister vnútra Gérald Darmanin, píše TASR na základe správy agentúry AP.

Po celom Francúzsku zadržali 380 osôb, čo je pokles o desať percent oproti minulému roku. O desať percent sa znížil aj počet podpálených vozidiel, ktorých bolo tentoraz 745.

Menšie zranenia utrpelo okolo 40 policajtov, o 40 percent menej ako vlani, dodal minister. Prísne opatrenia zaisťovalo celkovo 90.000 policajtov.

Francúzske bezpečnostné zložky chceli dokázať, že príchod nového roka sa môže zaobísť bez väčšej bezpečnostnej krízy. Pripravujú sa totiž na letné olympijské hry, ktoré sa začnú v Paríži 26. júla, približuje AP.

V Paríži bol hlavným miestom osláv bulvár Champs-Élysées, kde Víťazný oblúk pred polnočným ohňostrojom osvetlili videoprojekcie zahŕňajúce aj päť olympijských kruhov. Podľa Darmanina tam prišiel viac ako milión ľudí.