Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku, Poľsku a Španielsku sa demonštrovalo proti CETA a TTIP

Na snímke ľudia vytvárajú nápis STOP TTIP počas protestu v nemeckom Hannoveri v sobotu 23. apríla 2016 proti pripravovanej obchodnej dohode medzi USA a Európskou úniou (TTIP). Foto: TASR/AP

Demonštranti upozorňovali aj na fakt, že CETA a TTIP sú navzájom mimoriadne prepojené, rovnako ako trhy a mnohé firmy oboch týchto krajín.

Paríž/Varšava/Madrid 16. októbra (TASR) - Vo viacerých mestách Francúzska, Poľska a Španielska sa konali demonštrácie proti Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohode (CETA) medzi EÚ a Kanadou, ktorá má byť podpísaná 27. októbra. Demonštranti v Paríži protestovali aj proti návrhu podobnej transatlantickej obchodnej dohody medzi EÚ a USA (TTIP).

Na demonštráciách v Paríži a ďalších francúzskych mestách sa zúčastnilo spolu asi 40.000 ľudí. Demonštranti na nich vyzývali vládu, aby zmluvy nepodpísala, pretože ich dôsledkom môže byť likvidácia francúzskych poľnohospodárov a problémy v priemyselnej výrobe.

Demonštranti upozorňovali aj na fakt, že CETA a TTIP sú "navzájom mimoriadne prepojené" - rovnako ako trhy a mnohé firmy oboch týchto krajín.

Účastníci protestov vo Francúzsku podporili postoj valónskeho parlamentu, ktorý vetoval podpísanie CETA a ktorého súhlasom je podmienená aj ratifikácia zmluvy v EÚ.

Demonštrácie proti CETA a TTIP sa konali aj vo Varšave a Krakove, ako i vo viacerých mestách v Španielsku.