Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zabránili útoku, pri ktorom mal byť použitý silný jed

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Oznámenie o prekazení príprav na tento útok sa objavilo týždeň po útoku nožom v Paríži, pri ktorom 20-ročný džihádista čečenského pôvodu zabil jedného muža a zranil ďalších päť osôb.

Paríž 18. mája (TASR) - Vyšetrovatelia vo Francúzsku vzniesli obvinenie voči jednému z dvojice mladých mužov egyptského pôvodu, ktorých zadržali minulý týždeň v Paríži na základe podozrenia z prípravy útoku. Druhého zadržaného prepustili na slobodu.

Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1, ktorá súčasne uviedla, že zadržaní podozriví nie sú bratia, ako to uviedol minister vnútra Gérard Collomb.

Agentúra AP spresnila, že obvineného Egypťana zadržali pred týždňom v 18. parížskom obvode. Polícia v jeho byte našla výbušninu vo forme prášku a návody, ako vyrobiť výbušniny a použiť jed z takých materiálov, ako napríklad ricín.

Muž, voči ktorému bolo vznesené obvinenie zo spolčovania so zámerom spáchať teroristický čin, bol identifikovaný ako Mohamed M., uviedli nemenované justičné zdroje. Druhý zadržaný bol prepustený na slobodu. Obaja sa narodili v roku 1998.

Podľa denníka Le Parisien francúzske tajné služby od januára viedli na Mohameda M. spis kategórie S pre podozrenie z jeho islamistickej radikalizácie. Mohamed M. je študentom a má platné doklady.

Počas výsluchu Mohamed M. priznal, že si pozeral džihádistické propagandistické stránky. Uviedol tiež, že prostredníctvom aplikácie Telegram bol v kontakte s osobou, ktorá od neho chcela, aby si zaobstaral materiál potrebný na výrobu výbušného zariadenia a spáchal útok. Mohamed M. sa údajne snažil zľahčovať svoje počínanie a "vyšetrovaním sa zistilo, že v skutočnosti súhlasil s uskutočnením (tejto) misie a bol pripravený zomrieť ako mučeník" pri samovražednom atentáte.

Objednávateľ útoku zatiaľ nebol identifikovaný, spresnil denník Le Figaro.

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb v piatok informoval, že bezpečnostným službám vo Francúzsku sa podarilo zabrániť atentátu, pri ktorom mal byť použitý jed ricín alebo výbušnina.

Podľa Collomba francúzske bezpečnostné zložky monitorujú sociálne siete. Zadržaní komunikovali prostredníctvom šifrovanej komunikačnej aplikácie Telegram, kde "sme ich dokázali odhaliť a následne zadržať a zmariť tak ich prípravy na atentát".

Oznámenie o prekazení príprav na tento útok sa objavilo týždeň po útoku nožom v Paríži, pri ktorom 20-ročný džihádista čečenského pôvodu zabil jedného muža a zranil ďalších päť osôb. K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.