Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Vo Švédsku rozhodli o vyhostení Iračana, príkaz však nebude vykonaný

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Niekoľko akcií spojených so znesvätením Koránu uskutočnil i Salwan Momika, utečenec z Iraku, ktorý deklaroval, že takto chce protestovať proti islamu a dosiahnuť zákaz jeho svätej knihy.

Štokholm 27. októbra (TASR) - Švédsky migračný úrad rozhodol o vyhostení Iračana, ktorý na demonštráciách v Štokholme pálil výtlačky posvätnej knihy moslimov - Koránu. Príkaz na deportáciu však nebude vykonaný, pretože mužovi by v jeho vlasti hrozilo mučenie. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.

Po tom, čo pálenie Koránu v západných krajinách pobúrilo moslimov a vyvolalo hrozby zo strany džihádistov, Švédsko v auguste zvýšilo pohotovosť svojich bezpečnostných zložiek na druhý, najvyšší, stupeň a varovalo pred nárastom hrozieb voči Švédom doma aj v zahraničí.

Niekoľko akcií spojených so znesvätením Koránu uskutočnil i Salwan Momika, utečenec z Iraku, ktorý deklaroval, že takto chce protestovať proti islamu a dosiahnuť zákaz jeho svätej knihy.

Reuters dodal, že migračný úrad sa v stredu rozhodol zbaviť Momiku štatútu utečenca, zrušiť mu i povolenie na pobyt a deportovať ho. Svoj postup úrad zdôvodnil tým, že Momika v žiadosti o pobyt uviedol nepravdivé údaje.

Hovorca švédskeho migračného úradu však súčasne deklaroval, že Švédsko príkaz na deportáciu nemôže vykonať, pretože ak by bol Momika poslaný do Iraku, hrozilo by mu tam mučenie a neľudské zaobchádzanie. Ak sa situácia v Iraku zmení, muža deportujú, dodal hovorca švédskeho úradu.

Momika v rozhovore pre švédsku verejnoprávnu televíziu SVT vyhlásil, že zo Švédska neodíde.

"Budem žiť vo Švédsku a tu aj zomriem. Švédská migračná agentúra urobila vážnu chybu. Mám podozrenie, že za týmto rozhodnutím sú skryté politické motívy. Odvolám sa," avizoval 37-ročný muž.

Švédsko a Dánsko, kde došlo k páleniu Koránu, uviedli, že takéto činy odsudzujú, ale podľa pravidiel na ochranu slobody prejavu im nemôžu zabrániť. Dánska vláda však na konci augusta oznámila, že predloží návrh zákona, ktorý zakazuje pálenie Koránu a ďalších posvätných kníh na verejnosti.