Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Vo Švédsku sa objavila sa druhá minca s urážkou kráľovského majestátu

Carl XVI. Gustaf Foto: TASR/Vladimír Benko

Švédsky kráľ Karol Gustáv sa dostal do zlého svetla, keď vlani dementoval údajnú návštevu istého nočného klubu nešikovným a málo vierohodným spôsobom.

Štokholm 15. júna (TASR) - Ďalšia falošná minca, zosmiešňujúca švédskeho kráľa Karola Gustáva za údajnú sexuálnu aféru, sa objavila vo Švédsku.

Jednokorunová minca mala rovnaký urážlivý text ako predchádzajúca. Uviedla to dnes tlačová agentúra APA.

Už druhá švédska dôchodkyňa informovala, že dostala falošné peniaze, oznámili bulvárne noviny Expressen. Mincu žene vydali, keď si počas švédskeho štátneho sviatku 6. júna kupovala fľašu minerálky.

Prvá falošná minca sa našla v meste Pitea. Sedemdesiatdvaročnej dôchodkyni bola podozrivá, pretože sa viac leskla ako ostatné. Pri jej bližšom preskúmaní s úžasom zistila, že pod podobizňou Karola Gustáva bolo namiesto slov "švédsky kráľ" uvedené: z kráľa náš "sukin syn".

Švédska ríšska banka, polícia a experti na mince stoja pred záhadou. Falšovanie mincí je vyslovene zriedkavé, pretože sú veľmi nápadné a vzhľadom na ich malú nominálnu hodnotu sa to nevypláca. Banka vyhodnotila falošnú mincu ako technicky veľmi dobre urobenú.

Švédsky kráľ Karol Gustáv sa dostal do zlého svetla, keď vlani dementoval údajnú návštevu istého nočného klubu nešikovným a málo vierohodným spôsobom. Podľa bulvárnej tlače vtedy kráľovná Silvia zvažovala rozvod.