Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vo väčšine provincií Peru vyhlásili stav núdze pre horúčku dengue

Zdravotnícky pracovník fumiguje komáre, aby pomohol zmierniť šírenie horúčky dengue, v Peru v sobotu 3. júna 2023. Foto: TASR/AP

Peruánsky minister zdravotníctva César Vásquez už minulý týždeň priznal, že epidemiologická situácia sa úradom vymyká spod kontroly.

Lima 27. februára (TASR) - Pre rastúci počet prípadov horúčky dengue bol vo väčšine provincií Peru vyhlásený stav zdravotnej núdze. Podľa agentúry AFP vyšší výskyt dengue súvisí s nadpriemernými teplotami ovzdušia vyvolanými klimatickým fenoménom El Niňo.

Podľa peruánskeho ministerstva zdravotníctva je počet prípadov horúčky dengue zaregistrovaných počas prvých siedmich týždňov tohto roka dvakrát vyšší ako v rovnakom období v roku 2023. Ide o viac ako 31.000 zaznamenaných prípadov.

Peruánsky minister zdravotníctva César Vásquez už minulý týždeň priznal, že epidemiologická situácia sa úradom vymyká spod kontroly.

Vyhlásenie stavu zdravotnej núdze umožní vláde rýchlejší prevod finančných prostriedkov do postihnutých regiónov a prepraviť tam aj lekárov a zdravotné sestry. Stav núdze sa týka 20 z 24 provincií vrátane regiónov, ktoré obklopujú hlavné mesto Lima.

Chorobu dengue šíri komár tropický (Aedys Egypti), ktorý sa rozmnožuje v horúcich a vlhkých podmienkach.

Hoci väčšinu prípadov horúčky dengue sprevádzajú ľahké príznaky, choroba môže spôsobiť silné bolesti hlavy, horúčky a bolesti svalov. Jej symptómami sú aj bolesti kĺbov, svrbenie a rôzne vyrážky. Môže viesť až k vnútornému krvácaniu a k smrti.

Minulý rok počas epidémie horúčky dengue zomrelo v Peru 18 ľudí, zatiaľ čo za prvé dva mesiace tohto roku vírusu podľahlo už 32 nakazených.