Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Súd s bývalým pápežovým komorníkom neuznal dôkazy kardinálov

Na snímke z mája 2012 pápež Benedikt XVI prichádza na námestie svätého Petra vo Vatikáne v sprievode Paola Gabrieleho (dole) a jeho osobného tajomníka Georga Gaensweina (vľavo hore). Foto: TASR/AP

Na procese fotografovanie alebo nakrúcanie obžalovaného v súdnej sieni nie je povolené.

Rím 29. septembra (TASR) - Súd s bývalým pápežovým komorníkom, ktorý je obvinený z krádeže s priťažujúcimi okolnosťami, dnes rozhodol, že neuzná ako dôkazy výsledky samostatného vyšetrovania, ktoré pre pápeža vykonali kardináli. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na prvom pojednávaní dlho očakávaného procesu s Paolom Gabrielem, ktorý je obvinený z krádeže a prezradenia citlivých pápežských dokumentov odhaľujúcich korupciu vo Vatikáne, súd odmietol žiadosť obhajoby, aby boli zahrnuté aj výsledky vyšetrovania kardinálov.

Súdny proces má byť podľa tohto rozhodnutia založený len na vyšetrovaní vatikánskeho prokurátora a vatikánskej polície.

Paolo Gabriele, ktorého v máji zatkli a medzitým prepustili z domáceho väzenia, sa musí zodpovedať za to, že údajne vzal z pápežovho stola dôverné dokumenty. Niektoré z nich sa dostali do médií. Mužovi hrozí štvorročné väzenie.

Spolu s niekdajším komorníkom budú súdiť aj Claudia Sciarpellettiho, ktorý bol počítačovým expertom Vatikánu. Obviňujú ho zo spoluúčasti.

Pohľad do súdnej siene.
Foto: TASR/AP
Proces proti Gabrielemu sa koná v malej súdnej sieni za Bazilikou svätého Petra.

Na procese môžu byť vraj prítomní len ôsmi vybraní novinári z printových médií a tlačových agentúr, fotografovanie alebo nakrúcanie obžalovaného v súdnej sieni nie je povolené.

Prípad úniku dokumentov, v ktorých sa hovorilo o korupcii vo Vatikáne, dostal prezývku Vatileaks. Podľa viacerých pozorovateľov odhalil mocenský boj medzi niektorými kardinálmi.