Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo väzbe je 15-ročné dievča, ktoré malo sympatizovať s islamistami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Právny zástupca dievčaťa podal podľa Der Standardu voči vyšetrovacej väzbe sťažnosť. Tvrdí, že jeho mandantka konala z nerozvážnosti.

Sankt Pölten 17. júna (TASR) - Takmer mesiac je už vo väzbe 15-ročná školáčka z dolonorakúskeho regiónu Mostviertel. Dievča s kosovskými koreňmi v internetových četoch údajne vyjadrovalo sympatie s tzv. Islamským štátom (IS) a zaujímalo sa o uskutočnenie útoku jedovatou látkou, uviedol v nedeľu denník Der Standard.

Tieto informácie potvrdil agentúre APA Karl Fischler z prokuratúry v dolonorakúskej metropole Sankt Pölten.

Bezpečnostné zložky dievča vypátrali s pomocou zahraničnej tajnej služby na základe analýzy počítačovej IP adresy. Vyšetrovacia väzba bola vydaná 18. mája a 30. mája bola predĺžená o mesiac, povedal Fischer. Pri prehliadke mobilného telefónu mladistvej sa našiel ďalší propagandistický materiál, dodal.

Právny zástupca dievčaťa podal podľa Der Standardu voči vyšetrovacej väzbe sťažnosť. Tvrdí, že jeho mandantka konala z nerozvážnosti. V obci, kde žije, nosila ako jediná na hlave šatku, za čo bola vystavená osočovaniu. Na internete si preto hľadala priateľov a pritom narazila na islamistov, konštatoval jej právnik.