Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Vo väzniciach v Ekvádore zajali 178 dozorcov a iných zamestnancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Násilie vo väzniciach vypuklo po tom, čo v nedeľu vyšlo najavo, že jeden z najvýznamnejších ekvádorských narkobarónov José Adolfo Macías, prezývaný Fito, ušiel z väzenia.

Quito 11. januára (TASR) - Odsúdení zločinci vo viacerých väzniciach v Ekvádore zajali celkovo 178 dozorcov a ďalších zamestnancov, oznámila vo štvrtok ekvádorská správa väzníc. Počet zajatých narástol oproti predchádzajúcemu dňu o 39. V Ekvádore došlo v uplynulých dňoch k väzenským vzburám, ktoré vyvolali členovia drogových kartelov, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

Násilie vo väzniciach v tejto juhoamerickej krajine vypuklo po tom, čo v nedeľu vyšlo najavo, že jeden z najvýznamnejších ekvádorských narkobarónov José Adolfo Macías, prezývaný Fito, ušiel z väzenia.

V reakcii na streľbu zo strany gangstrov vo viacerých väzniciach vyhlásil v pondelok prezident Daniel Noboa výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania. Gangy však odpovedali vyhlásením vojny úradom: začali unášať policajtov a vykonávať bombové útoky. Počas násilností zahynulo už najmenej 16 ľudí.