Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo veku 91 rokov zomrel bývalý šéf sovietskej nelegálnej rozviedky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Drozdov bol podľa agentúry AP veteránom druhej svetovej vojny. Do služieb tajnej služby KGB vstúpil v roku 1956.

Moskva 21. júna (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel dnes v Moskve bývalý šéf sovietskej "nelegálnej rozviedky", generál vo výslužbe Jurij Drozdov. Informovalo o tom dnes v Moskve tlačové oddelenie Služby vonkajšej rozviedky (SVR).

Drozdov bol podľa agentúry AP veteránom druhej svetovej vojny. Do služieb tajnej služby KGB vstúpil v roku 1956. Pôsobil ako styčný dôstojník s východonemeckou tajnou políciou Stasi. V roku 1962 sa zúčastnil na výmene spravodajského dôstojníka (tzv. nelegála) Rudoľfa Abeľa - pracujúceho na území USA pre sovietsku spravodajskú službu MGB - za pilota amerického špionážneho lietadla Francisa Garyho Powersa, zostreleného nad ZSSR.

Drozdov pôsobil ako agent s diplomatickým krytím v Číne (v rokoch 1964-68) i v Spojených štátoch (1975-79).

V roku 1979 sa stal vedúcim oddelenia KGB, ktoré dohliadalo na sieť tajných agentov v zahraničí. Tento post zastával až do svojho odchodu do výslužby v roku 1991. Agenti, ktorí žili v zahraničí pod falošnou identitou, sa nazývali "nelegálni" a považovali sa za elitu sovietskej tajnej služby, vysvetlila AP.

V decembri 1979 Drozdov viedol operáciu, ktorej cieľom bol útok na palác afganského prezidenta Hafizulláha Amína, ktorý pripravil cestu pre sovietsku inváziu do tejto krajiny.

Drozdov tiež v rámci tajnej služby KGB založil elitný útvar Vympel určený na tajné operácie v zahraničí.

SVR vo vyhlásení o úmrtí označilo Drozdova za "skutočného ruského dôstojníka, láskavého a múdreho vodcu".