Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele je kedysi úspešný chov dobytka čoraz rizikovejší biznis

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Chov dobytka, v minulosti lukratívny biznis, sa postupne stáva stratovým.

Caracas 15. decembra (TASR) - Dlhoročná hospodárska kríza vo Venezuele ničí aj kedysi úspešný chov dobytka. Ten by mal pritom vzhľadom na nedostatok mäsa v mestách prekvitať, farmári však chovajú stále menej a menej zvierat, uviedla agentúra AFP. Spôsobujú to politika venezuelskej vlády, ozbrojené bandy zlodejov a squatteri.

S problémami zápasí aj José Labrador, 46-ročný farmár z regiónu San Silvestre v západovenezuelskom štáte Barinas. Chov dobytka, v minulosti lukratívny biznis, sa postupne stáva stratovým. Podobne ako ďalší farmári pravidelne nachádza v blízkosti svojej farmy pozabíjaný dobytok, niekedy zo zvierat zostanú len kože. Tie našiel na ceste neďaleko farmy aj v poslednom období, tentoraz z troch kráv. Obrátiť sa na políciu či miestne úrady je zbytočné, ako povedal, neurobia nič.

Prácu pytliakov vidieť už zďaleka. Upozorňujú na to krúžiace supy, čo signalizuje, že ozbrojené bandy udreli znovu. Často nechajú len kosti a kožu, mäso rozsekajú na mieste a predajú na čiernom trhu.

Labrador aj ďalší farmári zo San Silvestre permanentne žijú v "stave obliehania". Okrem ozbrojených skupín ich ohrozujú aj squatteri, ktorí im zaberajú farmy, a v tejto situácii ešte aj vládni úradníci kontrolujúci ceny produktov. Vláda prezidenta Nicolása Madura totiž stanovila ceny základných potravín väčšinou pod úrovňou výrobných nákladov. Výsledkom je, že chov dobytka, ktorý by pri súčasnom nedostatku potravín, a najmä mäsa vo venezuelských mestách mal profitovať, ide dolu vodou.

"Na vlastnej farme už nemôžem spávať. Jednoducho mám strach," povedal na margo ozbrojených bánd José Antonio Espinoza, chovateľ dobytka v San Silvestre. "Prídu, ľudí zviažu a všetko, čo sa dá, ukradnú - motorové píly, vodné čerpadlá, dobytok," dodal s tým, že len za posledný rok mu z rodinnej farmy ukradli 74 býkov.

Ďalším problémom je obsadzovanie fariem. Využívajúc nezáujem úradov a polície, ozbrojenci obsadia farmu, zničia ju a odvezú všetko, čo sa dá speňažiť. V roku 2016 zažila takýto útok majiteľka veľkej kukuričnej farmy v San Silvestre Marisela Febresová, ktorej ju do troch dní vyplienili.

"Ukradli deväť traktorov, tri kombajny a zničili celý dom. Už sme boli unavení od neustáleho podávania sťažností a žiadostí o pomoc, polícia ani národné gardy sa k ničomu nemajú," povedala. Napriek tomu, že k útoku došlo pred dvomi rokmi, dodnes sa k svojmu majetku nedostala. Tvrdiac, že farma bola neobývaná, Národný pozemkový inštitút ju začiatkom tohto roka pridelil squatterom.

Ešte horšia situácia je v pohraničných oblastiach, kde sú farmári a chovatelia dobytka vystavovaní ozbrojeným skupinám obchodníkov s drogami. Navyše farmy alebo prevádzky ako napríklad bitúnky často zaberajú vládni úradníci a farmárom komplikujú život aj Madurom dosadení guvernéri jednotlivých štátov, ktorí chcú svojim voličom zabezpečiť dodávky potravín za nízke ceny.

Aj keď spotreba mäsa v dôsledku krízy za posledných 20 rokov klesla o vyše polovice, kroky vlády a ohrozovanie farmárov spôsobujú, že ani znížený dopyt nedokážu chovatelia dobytka pokryť. V roku 1999, keď krajina mala 20 miliónov obyvateľov, chovali vo Venezuele okolo 14 miliónov kusov dobytka, uviedla Národná federácia chovateľov dobytka. V súčasnosti pri vyše 30 miliónoch obyvateľov sa chová menej než desať miliónov zvierat a počty stále klesajú. Výsledkom je, že aj keď vláda tlačí ceny potravín nadol, v hlavnom meste Caracas si ľudia môžu za mesačnú minimálnu mzdu kúpiť iba dva kilogramy mäsa.

Aby toho nebolo málo, pytliaci nerobia rozdiely. Ako povedal Labrador, zabíjajú rovnako zvieratá chované na mäso, ako aj kvalitné dojnice, ktoré farmár plánoval chovať niekoľko rokov, či plemenných býkov. V rozvrátenej ekonomike farmárom chýbajú aj osivá, hnojivá a vakcíny pre chovné zvieratá. "Ak tu nie sú lieky pre ľudí, viete si predstaviť, aký je stav s vakcínami pre zvieratá," dodal Labrador.