Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo vestibule rezortu diplomacie USA znovu inštalujú kubánsku zástavu

Americký prezident Barack Obama (vpravo) si podáva ruku so svojím kubánskym partnerom Raúlom Castrom. Foto: TASR/AP

Zástava bude znovu inštalovaná v pondelok ráno pred slávnostným podujatím pri príležitosti obnovenia kubánskej ambasády vo Washingtone.

Washington 18. júla (TASR) - Kubánska štátna zástava už čoskoro opäť zaujme čestné miesto vo vestibule amerického ministerstva zahraničných vecí. Pripojí sa tak k ostatným krajinám, s ktorými USA udržiavajú diplomatické styky, informovala v piatok agentúra AP, citujúc hovorcu príslušného vládneho rezortu.

Zástava bude znovu inštalovaná v pondelok ráno pred slávnostným podujatím pri príležitosti obnovenia kubánskej ambasády vo Washingtone a opätovného nastolenia plnohodnotných diplomatických väzieb medzi oboma krajinami. Vo vestibule ministerstva sa nachádza vyše 150 štátnych zástav zoradených v abecednom poradí.

Neskôr v priebehu pondelka sa šéf americkej diplomacie John Kerry stretne na pôde predmetného ministerstva so svojím kubánskym náprotivkom Brunom Rodríguezom, s ktorým následne absolvuje spoločnú tlačovú konferenciu, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby.

Rodríguez pricestoval do metropoly USA povýšiť konzulát Kuby na plnohodnotné veľvyslanectvo. Americký konzulát v Havane sa takisto stane ambasádou s plnou kvalifikáciou, hoci úradníci tu začnú pracovať až začiatkom augusta.

Spojené štáty zmrazili svoje diplomatické vzťahy s Kubou v roku 1961, pričom nijaký kubánsky minister zahraničných vecí odvtedy nenavštívil vládny úrad americkej diplomacie vo Washingtone. Americký prezident Barack Obama a kubánsky vodca Raúl Castro koncom vlaňajška ohlásili normalizáciu vzťahov medzi svojimi krajinami.