Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vo viacerých mestách v Srbsku sa opäť konali protivládne protesty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšie demonštrácie sa konali v mestách Nový Sad, Niš, Kragujevac či Valjevo. Na účasť na protestoch vyzývali aj ľavicové a liberálne opozičné strany či občianske hnutia.

Belehrad 9. júla (TASR) - V Belehrade a ďalších srbských mestách v sobotu večer opäť protestovali tisícky ľudí. Od dvoch masových strelieb, pri ktorých v máji zahynulo 18 ľudí, sa v Srbsku protesty konali už niekoľkokrát. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Demonštranti v Belehrade sa zhromaždili pred budovou parlamentu a pochodovali k policajnému veliteľstvu, ktoré je od parlamentu vzdialené asi 1,5 kilometra. Chceli tak vyjadriť solidaritu policajtom, ktorí pred niekoľkými rokmi objavili pri Belehrade marihuanovú plantáž. Jej majiteľ mal údajne byť obchodným partnerom brata srbského prezidenta Aleksandra Vučiča, uvádza srbská televízia N1. Policajti, ktorí prípad vyšetrovali, totiž boli z protidrogovej jednotky prevelení na iné pozície.

Hnev a protesty srbských občanov boli namierené proti Vučičovej vláde a provládnym médiám, ktoré podľa kritikov "ospevujú násilie a podnecujú k nenávisti". Účastníci protestov žiadali odstúpenie Vučiča aj viacerých predstaviteľov štátnych bezpečnostných zložiek.

Ďalšie demonštrácie sa konali v mestách Nový Sad, Niš, Kragujevac či Valjevo. Na účasť na protestoch vyzývali aj ľavicové a liberálne opozičné strany či občianske hnutia.

Agentúra DPA pripomína, že demonštrácie sa konali po dvoch tragických masových streľbách, ku ktorým došlo v máji. Na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť spolužiakov a školského strážnika. Len o deň neskôr v dedine Dubona blízko Belehradu 21-ročný muž spustil paľbu na miestnych obyvateľov. Útok si vyžiadal osem obetí.