Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni zaznamenali vyše 10.000 nových prípadov chrípky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

O vysokej úrovni rozšírenia chrípkových ochorení informovali už niektoré iné európske krajiny, napríklad Fínsko, Grécko, Írsko a Ukrajina, ale aj Gruzínsko.

Viedeň 2. februára (TASR) - Rakúska metropola hlási začiatok chrípkovej epidémie, vo Viedni totiž zaznamenali 10.300 nových prípadov ochorenia.

Viac chorých s diagnózou chrípka však registrujú aj v niektorých ďalších rakúskych spolkových krajinách či iných členských štátoch Európskej únie, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje.

Prvé príznaky ochorenia pripomínajú ako obvykle prechladnutie, prenos je však veľmi rýchly.

Epidemiológovia odporúčajú predovšetkým preventívne časté umývanie rúk, ale za ešte vhodnejšie považujú zásadnú rezignáciu na podávanie rúk alebo bozkávanie sa pri stretnutiach. Ešte stále nie je od veci nechať sa zaočkovať proti chrípke. Pretrvávajúce obavy z neho považuje Ursula Karnthalerová zo Zdravotníckeho úradu vo Viedni za neopodstatnené.

Najčastejšie registrovaným chrípkovým typom v Rakúsku je podľa doterajších poznatkov tamojších virológov z Lekárskej univerzity vo Viedni chrípka typu B, u chrípky typu A sa zvýšil počet prípadov tzv. prasacej chrípky spôsobovanej vírusom A (H1N1), pred ktorým však na rozdiel od vyčíňajúcej chrípky typu B chráni tohtoročné sérum.

O vysokej úrovni rozšírenia chrípkových ochorení informovali už niektoré iné európske krajiny, napríklad Fínsko, Grécko, Írsko a Ukrajina, ale aj Gruzínsko.