Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Vietname si pripomenuli krvavú pohraničnú vojnu s Čínou

Na archívnej snímke stovky Vietnamcov protestujú pred budovou čínskeho veľvyslanectva v Hanoji proti rozhodnutiu Pekingu vybudovať zariadenia na ťažbu ropy v Juhočínskom mori Foto: TASR/AP

Pred 37 rokmi obsadilo 600.000 čínskych vojakov severný Vietnam, aby mu dali lekciu za zvrhnutie Pekingom podporovaných Červených Kmérov v Kambodži.

Hanoj 17. februára (TASR) - Vyše 100 ľudí sa dnes zhromaždilo v Hanoji, kde si pripomenuli výročie začiatku krátkej, ale krvavej vietnamskej pohraničnej vojny s Čínou. Pred 37 rokmi, 17. februára 1979, obsadilo 600.000 čínskych vojakov severný Vietnam, aby mu "dali lekciu" za zvrhnutie Pekingom podporovaných Červených Kmérov v Kambodži. Čína svojich vojakov z Vietnamu stiahla až po mesiaci, píše agentúra AP.

Zhromaždení Vietnamci dnes na slávnosti, ktorá trvala približne hodinu, zapálili kadidlo a položili kvety k soche svojho národného hrdinu, vietnamského kráľa z 11. storočia Ly Thai Toa.

Skandovali "preč s agresormi" a "Hoang Sa, Truong Sa", čo sú vietnamské pomenovania pre Paracelské a Spratlyho ostrovy v Juhočínskom mori.

Na Paracelské ostrovy si robia nároky Vietnam, Čína i Taiwan, zatiaľ čo Spratlyho ostrovov - celých alebo ich častí - sa domáhajú tieto tri krajiny spoločne s Filipínami, Malajziou a Brunejom.

Dnešné spomienkové zhromaždenie sa uskutočnilo napriek tomu, že veľkým zhromaždeniam bez súhlasu vlády polícia zvyčajne zabráni. Nijaká oficiálna vládna spomienková akcia k vojne sa neuskutočnila.

Komunistická strana Vietnamu a vláda oslavovali víťazstvá Vietnamu nad Francúzmi a potom i Američanmi, ale "zdá sa, že zabúdajú na pohraničnú vojnu s Čínou a na dni, keď Čína okupovala Hoang Sa a Truong Sa," uviedol pre agentúru AP jeden z účastníkov dnešného zhromaždenia, muž menom Nguyen Huu Hop.

Hop povedal, že sa dobrovoľne prihlásil, že pôjde bojovať k hraniciam s Číňanmi, ale jeho jednotku namiesto toho poslali do metropoly Hanoja. Vo vojne podľa neho zahynulo mnoho mladých mužov.

Keď Čína stiahla svojich vojakov z Vietnamu, boje pri hraniciach periodicky pokračovali ďalších desať rokov, kým jej komunistickí susedia v roku 1991 normalizovali diplomatické vzťahy.

V súčasnosti je Čína najväčším obchodným partnerom Vietnamu, ale ich vzťahy prudko ochladli po tom, ako Čína v máji 2014 umiestnila na Paracelských ostrovoch vrtnú súpravu na ťažbu ropy.

Obe krajiny sa odvtedy pokúšali napraviť vzájomné vzťahy návštevami na vysokej úrovni, napätie pre územný spor o ostrovy však pretrváva.