Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo vláde je prvýkrát euroskeptická strana Fíni

Fínsky prezident Sauli Niinistö Foto: TASR/AP Photo

Populistická euroskeptická strana Fíni, známa svojím odporom voči zachraňovaniu Grécka pred bankrotom a politickými prešľapmi doma vo Fínsku, sa dnes po prvý raz stala vládnucou koaličnou stranou.

Helsinki 29. mája (TASR) - Populistická euroskeptická strana Fíni, známa svojím odporom voči zachraňovaniu Grécka pred bankrotom a politickými prešľapmi doma vo Fínsku, sa dnes po prvý raz stala vládnucou koaličnou stranou.

Prezident Sauli Niinistö odovzdal menovacie dekréty členom stredopravej vlády zloženej z troch koaličných strán. Vytvorili ju Strana stredu, ktorej vodca Juha Sipilä sa dnes ujal funkcie premiéra, proeurópska konzervatívna Strana národnej koalície vedená expremiérom Alexandrom Stubbom, a euroskeptická strana Fíni (predtým známa ako Praví Fíni), ktorá doposiaľ vo vláde nepôsobila.

Nekonformný vodca Fínov Timo Soini bol dnes menovaný do funkcií vicepremiéra a ministra zahraničných vecí a jeho stranícky kolega Jari Lindström za ministra spravodlivosti. Ďalší dvaja členovia strany budú zodpovedať za ministerstvá obrany a sociálnych vecí. resp. zdravotníctva.

Proti prisťahovalcom vystupujúca strana Fíni skončila v aprílových parlamentných voľbách ako druhá najsilnejšia. Získala dokonca viac hlasov ako konzervatívci, ktorí viedli predchádzajúcu vládu. Je známa najmä mnohými kontroverznými vyhláseniami svojich členov.

Poslanec Európskeho parlamentu Jussi Halla-aho v roku 2011 naznačil, že Grécko potrebuje vojenskú juntu, ktorá by "skrotila štrajkujúcich a demonštrantov... tankami".

Lindström vo štvrtok povedal, že podľa neho by Fínsko malo "za istých okolností" používať trest smrti pre páchateľov "mimoriadne ťažkých zločinov, ako sú tie, ktoré boli spáchané na malých deťoch". Zdôraznil však, že ide o jeho osobný názor a nie o jeho politický program, napísala agentúra AP.

Trest smrti vo Fínsku zrušili v roku 1949. Poslednou krajinou EÚ, ktorá sa ho definitívne zriekla, bolo v roku 2013 Poľsko.