Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo Washingtone otvorili prvé múzeum afroamerických dejín a kultúry

Východ slnka zafarbil mraky na ružovo nad Kapitolom a Lincolnovým pamätníkom vo Washingtone, archívne foto Foto: TASR/AP

Múzeum tiež poukazuje na to, ako černošská kultúra ovplyvnila americkú kultúru.

Washington 24. septembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes slávnostne otvoril vo Washingtone nové múzeum venované afroamerickým dejinám a kultúre. Národné múzeum afroamerických dejín a kultúry (NMAAHC), ktoré patrí pod Smithsonovský inštitút, sa nachádza na Národnej triede, neďaleko Bieleho domu.

Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Múzeum za 540 miliónov dolárov bude podľa prezidentových slov "rozprávať príbeh Ameriky, ktorý nie vždy stál v popredí" záujmu. Spolu s Obamom sa na otvorení zúčastnila aj jeho manželka Michelle, ako aj exprezident USA George W. Bush s manželkou Laurou. Výstavbu múzea umožnil zákon, ktorý Bush podpísal v roku 2003.

Ide o prvú muzeálnu inštitúciu, ktorej zbierka sa sústreďuje výlučne na Afroameričanov. Obsahuje 36.000 exponátov od obchodného tovaru používaného na nákup otrokov z Afriky až po segregovaný železničný vozeň pre černochov z 20. rokov 20. storočia alebo červený cadillac priekopníka rock'n'rollu Chucka Berryho.

Múzeum tiež poukazuje na to, ako černošská kultúra ovplyvnila americkú kultúru. Obama sa ešte v piatok vyjadril, že NMAAHC bude vzdelávať obyvateľov Spojených štátov o dejinách rasového napätia, ktoré je v USA cítiť aj v súčasnosti. Prispeli k tomu najmä mnohé prípady zastrelenia černochov belošskými policajtmi.

Modernú budovu múzea bronzovej farby navrhol britský architekt David Adjaye. Výstavba múzea s výstavnou plochou 37.000 metrov štvorcových trvala takmer štyri roky. Návrh na zriadenie múzea afroamerickej kultúry po prvý raz predložili v roku 1915 černošskí veteráni americkej občianskej vojny.