Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vo Washingtone sa koná druhé kolo historických rokovaní s Kubou

Americký prezident Barack Obama (vľavo) a kubánsky prezident Raúl Castro si podávajú ruky na smútočnej rozlúčke s bývalým juhoafrickým prezidentom a bojovníkom proti apartheidu Nelsonom Mandelom na štadióne FNB v černošskej štvrti Soweto v Johannesburgu 10. decembra 2013, kde sa v roku 2010 konalo finále majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: TASR/AP

Kubánski a americkí predstavitelia sa dnes vo Washingtone zišli na druhom kole historických rokovaní o obnovení diplomatických vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

Washington 27. februára (TASR) - Kubánski a americkí predstavitelia sa dnes vo Washingtone zišli na druhom kole historických rokovaní o obnovení diplomatických vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

Jednodňové rokovanie vedú špecialistka na Latinskú Ameriku z ministerstva zahraničných vecí USA Roberta Jacobsonová a šéfka americkej divízie kubánskeho ministerstva zahraničných vecí Josefina Vidalová, napísala agentúra Reuters.

Vlády Spojených štátov a Kuby oznámili 17. decembra úmysel obnoviť diplomatické vzťahy, ktoré sú prerušené od roku 1961. Medzi oboma krajinami odvtedy prebehla výmena niektorých väzňov a Kuba prepustila na slobodu desiatky politických väzňov. Súčasťou rozmrazovania diplomatickej komunikácie má byť vzájomné otvorenie veľvyslanectiev.

Kubánska komunistická vláda podmieňuje obnovenie plných diplomatických vzťahov vyčiarknutím Havany z amerického zoznamu štátov podporujúcich terorizmus.

Dnešným rokovaniam predchádzala prvá historická schôdzka vrcholných diplomatov v januári v Havane po 35 rokoch vzájomnej ignorácie. Podľa americkej strany by sa malo aktuálne stretnutie niesť v omnoho pracovnejšom duchu.

Washington predpokladá, že k uzatvoreniu dohody o opätovnom otvorení veľvyslanectiev dôjde ešte pred regionálnym Summitom oboch Amerík, ktorý sa za účasti hláv štátov koná 10. až 11. apríla v Paname. Tento summit by mohol byť prvou príležitosťou na stretnutie amerického prezidenta Baracka Obamu s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom od oznámenia nového kurzu vo vzájomnej komunikácii z vlaňajšieho decembra.

USA aktuálne uvádzajú na zozname podporovateľov terorizmu štyri krajiny - Kubu, Irán, Sudán a Sýriu.