Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vodca afganských povstalcov už netrvá na podmienke pre ukončenie vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty ho označujú za globálneho teroristu a jeho meno figuruje aj na čiernej listine OSN.

Kábul 5. apríla (TASR) - Vodca afganských povstalcov Gulbuddín Hekmatjár uviedol, že už netrvá na svojej hlavnej podmienke pre ukončenie 40 rokov trvajúcej vojny s vládou v Kábule, ktorou bolo stiahnutie všetkých cudzích vojsk z Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Hekmatjárovho zástupcu.

Amín Karím, predstaviteľ politického vedenia Hekmatjárovej skupiny Hezbe islámí (Islamská strana), že Hekmatjár, ktorý sa dlhé roky ukrýva na neznámom mieste, už nepožaduje, aby Afganistan opustili všetky cudzie jednotky. Vlani Hekmatjár po dlhom čase prerušil mlčanie a zverejnil svoje podmienky pre začatie mierových rozhovorov s vládou v Kábule. Jednou z nich bolo práve úplné stiahnutie cudzích síl z Afganistanu.

Karím, ktorý žije údajne vo Francúzsku, dnes pre agentúru AP uviedol, že pre Hekmatjára "odchod cudzích jednotiek nie je podmienkou, ale cieľom".

Spojené štáty označujú Hekmatjára za "globálneho teroristu" a jeho meno figuruje aj na čiernej listine OSN. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že žije v Pakistane, i keď jeho prívrženci tvrdia, že sa ukrýva v Afganistane.

Hekmatjár sa na zozname "teroristov" ocitol za podporu útokov islamistického Talibanu a povstalcov z al-Káidy, hoci pre mnohých Afgancov je hrdinom. V 80. rokoch minulého storočia totiž s podporou USA viedol mudžáhidov bojujúcich proti sovietskej okupácii stredoázijskej krajiny.

Jeho Islamská strana, ktorú v roku 1975 založil, má niektoré ciele podobné, ako afganský Taliban. Je zameraná proti centrálnej vláde v Kábule a snaží sa o vyhnanie medzinárodných koaličných síl.