Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Vodca al-Káidy pohrozil Saudskej Arábii odplatou za masovú popravu

Vodca teroristickej organizácie al-Káida Ajman Zawahirí. Foto: TASR/AP

Zawáhirí zároveň označil režim v Saudskej Arábii za prehnitý, pričom zdôraznil, že spôsobil rozklad tamojšieho náboženstva.

Dubaj 14. januára (TASR) - Vodca teroristickej siete al-Káida Ajman Zawáhirí pohrozil Saudskej Arábii odplatou za popravu 47 ľudí, z ktorých mnohí mali napojenie na túto organizáciu. Oznámila to dnes agentúra AP.

Zawáhirí svoj odkaz sprostredkoval počas tohto týždňa na audionahrávke, o ktorej informovala americká spoločnosť SITE, monitorujúca webové stránky džihádistov. Vodca na nej vyzýva militantov, aby spustili nové útoky proti vládnucej rodine Saúdov.

Zawáhirí zároveň označil režim v Saudskej Arábii za "prehnitý", pričom zdôraznil, že spôsobil "rozklad" tamojšieho náboženstva.

Vodca al-Káidy vyslovil aj sústrasť rodinám popravených bojovníkov. Rijád popravil väzňov začiatkom tohto roka. Jedným z nich bol aj popredný šiitský duchovný Nimr an-Nimr. Jeho smrť vyvolala medzi sunnitmi ovládanou Saudskou Arábiou a šiitským Iránom napätie, ktoré eskalovalo po tom, ako šiitskí demonštranti napadli saudskoarabské diplomatické úrady v Iráne.