Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vodca al-Káidy vyzval moslimov na podporu povstalcov v Sýrii

Foto: TASR/AP

Zawahrí tvrdí, že USA pomáhajú Asadovi, pretože sa obávali vzniku ďalšieho islamistického režimu, ktorý by ohrozoval ich spojenca Izrael.

Dubaj 13. septembra (TASR) - Vodca al-Káidy Ajman Zawahrí vyzval všetkých moslimov, aby podporili povstalcov v Sýrii. Zvrhnutie režimu prezidenta Bašára Asada ich podľa neho priblíži ku konečnému cieľu - porážke Izraela a "oslobodeniu Palestíny", vyplýva zo zvukovej nahrávky, ktorú dnes zverejnili na internete.

Zawahrí pri príležitosti výročia teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 kritizoval moslimské vlády na Blízkom východe a v Ázii za to, že nesledujú ciele politického islamu. Osobitne odsúdil nové vedenie Egypta za to, že dodržiava mierovú zmluvu s Izraelom, a Pakistan, kde je podľa neho "vláda na predaj a armáda na prenájom".

Po revolúciách vlaňajšej tzv. arabskej jari vytvorili islamisti vlády v Tunisku a Egypte, pričom rastie vplyv islamistických politických skupín v celom blízkovýchodnom regióne, čo vnímajú západné vlády so znepokojením, konštatovala agentúra Reuters.

Zawahrí tvrdí, že USA pomáhajú Asadovi, pretože sa obávali vzniku ďalšieho islamistického režimu, ktorý by ohrozoval ich spojenca Izrael.

"Podpora džihádu v Sýrii na vytvorenie moslimského štátu je základným krokom k Jeruzalemu, a preto Amerika dáva sekulárnemu režimu (Asadovej) strany Baas jednu šancu za druhou," vyhlásil Zawahrí, ktorý sa stal šéfom al-Káidy po vlaňajšom zabití Usámu bin Ládina.