Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vodca Hamasu obvinil Izrael zo sabotovania rokovaní o prímerí

Zničené budovy v pásme Gazy po izraelskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Izrael sa tejto sabotáže dopustil svojou operáciou v nemocnici Šifá v Gaze, objasnil Haníja.

Gaza 20. marca (TASR) - Vysoký predstaviteľ palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja obvinil v utorok Izrael zo sabotovania prebiehajúcich rokovaní o prímerí v pásme Gazy.

Izrael sa tejto sabotáže dopustil svojou operáciou v nemocnici Šifá v Gaze, objasnil Haníja a podľa správy agentúry AFP dodal, že toto dianie je dôkazom zámeru Izraela "zasiať chaos a udržiavať násilie".

"Akcie sionistických okupačných síl v zdravotníckom komplexe Šifá potvrdzujú ich zámer brániť obnove života v Gaze a rozložiť základné aspekty ľudskej existencie,"
povedal Haníja.

Izraelská armáda tvrdí, že pri zásahu v nemocnici zabila "viac ako 50 teroristov" a zatkla "približne 180 podozrivých". Ministerstvo zdravotníctva spravované hnutím Hamas informovalo o "desiatkach mučeníkov a zranených" v nemocnici a jej okolí.

"Úmyselné zameranie sa" na policajtov a vládnych predstaviteľov v Gaze podľa Haníju ilustruje snahu Izraela zasiať chaos a udržiavať násilie medzi našimi odhodlanými ľuďmi.

"Odhaľuje to aj snahu okupačných lídrov sabotovať prebiehajúce rokovania v Dauhe," dodal Haníja.

Po mesiacoch neúspešného úsilia sprostredkovateľov – Spojených štátov, Kataru a Egypta – dosiahnuť prímerie, šéf izraelskej rozviedky David Barnea odcestoval v pondelok do katarskej Dauhy, aby sa tam - podľa zdroja blízkeho rokovaniam - stretol s katarským premiérom Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním a egyptskými predstaviteľmi.

Barnea už z Dauhy odcestoval, ale tzv. technické tímy naďalej diskutujú o podrobnostiach možnej dohody o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov, ubezpečil hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí.