Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vodca Hizballáhu kritizoval Rijád za šírenie extrémistickej ideológie

Hasan Nasralláh Foto: TASR/AP

Vodca libanonskej militantnej skupiny Hizballáh šejk Hasan Nasralláh vyslovil dnes svoju dosiaľ najtvrdšiu kritiku Saudskej Arábie.

Bejrút 17. apríla (TASR) - Vodca libanonskej militantnej skupiny Hizballáh šejk Hasan Nasralláh vyslovil dnes svoju dosiaľ najtvrdšiu kritiku Saudskej Arábie, obviňujúc túto monarchiu z rozširovania extrémistickej ideológie v moslimskom svete a zabíjania civilistov v Jemene. Informovala o tom agentúra AP.

Nasralláh to uviedol na stretnutí so stovkami stúpencov tejto skupiny v libanonskom hlavnom meste Bejrút, ktoré sa konalo na podporu jemenských šiitských povstalcov, známych ako húsíovia. Tí sú terčom vzdušných útokov vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktoré sa uskutočňujú od 25. marca.

Vojenská kampaň je zameraná aj na jemenských vojakov, ktorí zostali lojálni predchádzajúcemu jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a ktorí v súčasnosti podporujú vzbúrencov.

Podľa Nasralláha si Rijád čoskoro uvedomí, že "jedinou možnosťou" je pozemná vojenská operácia v Jemene. "Pozemná invázia bude drahá a skončí sa porážkou" koalície, prízvukoval.

Jemenskí húsíovia i libanonský Hizballáh sú podľa agentúry AP podporovaní šiitským Iránom.