Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vodca Hizballáhu varoval Izrael pred rozpútaním vojny proti Libanonu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hamas a bezpečnostní predstavitelia v Libanone obvinili zo zabitia Árúrího a šiestich ďalších ľudí práve Izrael. Zahynuli v utorok po útoku na južnom predmestí Bejrútu.

Bejrút 4. januára (TASR) - Vodca vplyvného libanonského hnutia Hizballáh, Hasan Nasralláh, v stredu varoval Izrael, aby nerozpútal vojnu proti Libanonu. Vyhlásil to deň po tom, čo bol pri útoku v južnej časti libanonského hlavného mesta Bejrút, pokladanej za baštu Hizballáhu, zabitý zástupca šéfa palestínskeho militantného hnutia Hamas Sálih Árúrí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Ak nepriateľ pomýšľa na vojnu proti Libanonu, budeme bojovať bez zaváhania, bez pravidiel, bez zábran a bez hraníc," povedal Nastralláh v televíznom prejave.

"Vojny sa nebojíme," vyhlásil. Dodal, že "zatiaľ bojujeme na fronte na základe presných úvah a výpočtov".

Hamas a bezpečnostní predstavitelia v Libanone obvinili zo zabitia Árúrího a šiestich ďalších ľudí práve Izrael. Zahynuli v utorok po útoku na južnom predmestí Bejrútu.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari sa priamo nevyjadril k zabitiu Árúrího, ale povedal, že armáda je po tejto udalosti "vysoko pripravená na akýkoľvek scenár".

Hizballáh a jeho zarytý nepriateľ Izrael sa po začatí vojny medzi Izraelom a Hamasom zo 7. októbra takmer denne ostreľujú cez spoločnú hranicu, ale Árúrího zabitie vyvolalo obavy zo širšieho konfliktu.

Árúrí je zatiaľ najvýznamnejším predstaviteľom Hamasu zabitým počas vojny a jeho smrť nastala pri vôbec prvom útoku na libanonské hlavné mesto od začiatku bojov medzi Izraelom a Hamasom.

Útok, pri ktorom bol zabitý Árúrí, je "prvým útokom od roku 2006, pri ktorom cielili na južné predmestia", povedal Nastralláh v prejave. Poukázal tým na vojnu z toho roka medzi Izraelom a Hizballáhom, keď boli bombardované južné predmestia Bejrútu.

Izrael vyslal "odkazy", ktoré naznačujú, že "nemal v úmysle cieliť na Libanon, ani na Hizballáh", ale si skôr "vyrovnával účty" s lídrami Hamasu, dodal vodca Hizballáhu.

Nastralláh označil útok za "veľký a nebezpečný zločin, ktorý nezostane bez odpovede a bez trestu". Zopakoval tak vyhrážku, ktorú zverejnil už v utorok Hizballáh.

Vodca Hizballáhu tiež uviedol, že masívny útok palestínskeho Hamasu 7. októbra "oslabil Izrael".

Išlo o vopred naplánovaný príhovor na počesť generála Kásema Solejmáního z elitných iránskych Revolučných gárd, ktorého zabila americká armáda pred štyrmi rokmi (3. januára 2020) v Iraku.

Nasralláh má predniesť v piatok ďalší televízny prejav.

Vysokopostavený bezpečnostný predstaviteľ v Libanone v stredu predtým povedal, že Izrael vypálil z bojového lietadla riadené strely a tie zabili Árúrího. Podľa libanonských štátnych médií zahynul pri dronovom útoku.

Hamas oznámil, že Árúrí bude pochovaný vo štvrtok v palestínskom utečeneckom tábore Šátílá v Bejrúte.