Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Vodca Proud Boys dostal 15 rokov väzenia za rolu pri útoku na Kongres

Federálny súd vo Washingtone odsúdil vo štvrtok vodcu filadelfskej pobočky americkej ultrapravicovej skupiny Proud Boys, Zacha Rehla, na 15 rokov väzenia za podnecovanie útoku na Kongres zo 6. januára 2021. Na archívnej snímke vodca ultrapravicovej skupiny Proud Boys Zachary Rehl kráča smerom k budove Kapitolu vo Washingtone na podporu prezidenta Donalda Trumpa 6. januára 2021. Foto: TASR/AP

Bývalý celoštátny vodca Proud Boys, Enrique Tarrio, si má vypočuť rozsudok v utorok 5. septembra.

Washington 1. septembra (TASR) - Federálny súd vo Washingtone odsúdil vo štvrtok vodcu filadelfskej pobočky americkej ultrapravicovej skupiny Proud Boys, Zacha Rehla, na 15 rokov väzenia za podnecovanie útoku na Kongres zo 6. januára 2021. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Trest, oznámený po dvojhodinovom pojednávaní, patrí vôbec k najdlhším, aké zatiaľ súdy dali niektorému zo stoviek ľudí usvedčených v súvislosti v touto vzburou.

Dlhší trest, 17 rokov za mrežami, dostal predtým vo štvrtok len Rehlov spoluobžalovaný Joseph Biggs, vodca skupiny Proud Boys z Floridy, a tiež zakladateľ extrémistickej skupiny Oath Keepers Stewart Rhodes, ktorého poslali v máji do väzenia na 18 rokov.

Rehlov trest bol však nakoniec o polovicu kratší oproti 30 rokom väzenia, ktoré preňho žiadala prokuratúra. Tá označila jeho konanie za "pokus zmeniť smerovanie amerických dejín" a násilím vnútiť svoju vôľu štátnej moci.

Rehl viditeľne zadržiaval slzy, keď 6. január vyhlásil za "odporný deň", a ospravedlnil sa svojej rodine. Takisto sa zaviazal, že sa v budúcnosti už nebude zapájať do politiky.

"S tým všetkým som už skočil," povedal sudcovi. "Skončil som s politikou. Už nebudem podstrkávať lži ostatným ľuďom, ktorým na mne ani nezáleží," dodal.

Štvrtkové pojednávania s Rehlom a Biggsom nasledovali tri mesiace po tom, čo ich federálna porota odsúdila spolu s ďalšími vodcami skupiny Proud Boys za protištátne sprisahanie, ktoré malo prekaziť pokojné odovzdanie prezidentského úradu víťazovi volieb. Títo muži podľa poroty podnecovali dav ľudí, ktorí pod ich vplyvom narušili v Kongrese oficiálne potvrdzovanie víťazstva Joea Bidena nad Donaldom Trumpom.

Bývalý celoštátny vodca Proud Boys, Enrique Tarrio, si má vypočuť rozsudok v utorok 5. septembra.