Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vodca Severnej Kórey dostal od Putina ako dar auto ruskej výroby

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a vodca Severnej Kórey Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Dar je "jasným dôkazom výnimočných osobných vzťahov medzi oboma lídrami, a tým najlepším," uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Soul/Pchjongjang 20. februára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina auto ruskej výroby ako dar na znak výnimočných vzťahov medzi oboma lídrami, informovali v utorok štátne médiá. TASR prevzala správu z juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap.

Dar je "jasným dôkazom výnimočných osobných vzťahov medzi oboma lídrami, a tým najlepším," uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Rusko doručilo vozidlo v nedeľu sekretárovi vládnucej komunistickej Kórejskej strany práce a Kim Jo-čong, sestre severokórejského vodcu. Tá odovzdala ruskej strane poďakovanie Putinovi od Kim Čong-una, píše sa v správe KCNA.

KCNA nepriniesla fotografie auta, ani podrobnosti o ňom.

Putin vlani v septembri ukázal počas summitu Kimovi na návšteve ruského kozmodrómu Vostočnyj svoju prezidentskú limuzínu Aurus Senat a ponúkol mu možnosť posadiť sa do tohto luxusného vozidla ruskej výroby.

Nie je zatiaľ známe, či darovaným autom bola limuzína Aurus Senat.

Putinov dar však môže byť porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú dodávať Severnej Kórei (KĽDR) luxusný tovar vrátane automobilov.

Severokórejský vodca sa na verejnosti ukázal v rôznych autách Mercedes-Maybach triedy S, vrátane limuzíny. Ignoroval tým medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu za jej jadrový a raketový program.