Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Reakcie z europarlamentu na výsledky gréckeho referenda

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič diskutuje so šéfom frakcie socialistov v Európskom parlamente Giovannim Pittellom. Foto: TASR/Vladimír Benko

Podľa vodcu druhej najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente treba rešpektovať vôľu Grékov.


Brusel 5. júla (TASR) - Vodca druhej najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente, Skupiny socialistov a demokratov (S&D), Talian Gianni Pittella dnes vyzval na obnovenie rokovaní medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi.

"Rešpektujeme vôľu gréckeho národa a berieme na vedomie jasný výsledok referenda," citovala Pittellu tlačová agentúra DPA. Zdôraznil, že ide o budúcnosť Európskej únie.

Pittella vyzval na oživenie rokovaní "inšpirovaných novým postojom súdržnosti a spolupráce".

Nabádal tiež grécku vládu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu so "zodpovedným postojom" a vyzval ďalšie nemenované štáty, aby odložili "neprijateľnú prísnosť, národné sebectvo a domáce politické hry".

Kamall v odkaze pre Grécko: aj ostatné krajiny eurozóny majú voličov

Gréci sa dnes rozhodli odtrhnúť náplasť, ktorou EÚ v posledných rokoch lepila diery na zadlženom Grécku. Uviedol to predseda frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente Syed Kamall v reakcii na výsledky referenda v Grécku.

Britský konzervatívny poslanec, ktorý šéfuje tretej najvplyvnejšej skupine v europarlamente, v súvislosti s gréckym štátnym dlhom pripomenul, že "po dlhé roky Európania dávali náplasti na bezodnú otvorenú ranu", pričom dnes občania Grécka túto náplasť odtrhli.

"Hlas gréckeho ľudu dnes večer počuť a otrasie to názormi niektorých európskych lídrov, ktorí sa domnievajú, že občania európskych krajín budú vždy slepo hlasovať za ďalšiu integráciu a budú vždy trvať na prijatí, nie odmietnutí ponúk," konštatoval Kamall.

Podľa jeho slov už v najbližších dňoch uvidíme, ako zareagujú veritelia Grécka, ale vyžadovalo by si to "vrchol politického umenia", aby Grécku poskytli podstatne viac, než ponúkali doteraz. Už aj preto, že aj ostatné krajiny eurozóny majú voličov a daňových poplatníkov, ktorým by sa príliš nepáčili veľké ústupky.

Kamall priznal, že v súvislosti s gréckou dlhovou krízou neexistujú žiadne ľahké voľby a nie sú možní žiadni víťazi. Gréci chcú mať možnosť kontrolovať vlastnú ekonomiku a malo by im to byť umožnené, to však, žiaľ, "nie je to, čo podpísali, keď vstupovali do eurozóny".

"Bohatšie štáty si musia úprimne priznať, že zachovanie jednoty eurozóny si vynúti fiškálne transfery do chudobnejších štátov, ale chudobnejšie štáty musia zasa pochopiť, že bohatšie krajiny nastavujú pravidlá," zhodnotil situáciu šéf ECR.

Upozornil, že ak by Gréci mohli využiť devalváciu, aby sa stali atraktívnejšou destináciou pre investície a cestovný ruch, tak najmenšou zlou voľbou by bolo vzdať sa eura. Ak však jednoducho iba čakajú na lepšiu ponuku od veriteľov, to nevyrieši ich dlhodobé problémy. Táto situácia v podstate znamená "slepú uličku" a východiskom z nej, z dlhodobého hľadiska, sa zdá byť devalvácia a odchod z menovej únie.

"V nadchádzajúcich dňoch budú Gréci čeliť niektorým ťažkým okamihom a ja dúfam, že EÚ sa nebude snažiť ich potrestať za ich demokratickú voľbu," upozornil Kamall. A dodal, že ak grécka strana v najbližších dňoch opätovne požiada o pomoc EÚ, tá musí reagovať so súcitom a pochopením v snahe nájsť dlhodobé udržateľné riešenie celkovej situácie.

Verhofstadt: Tsipras musí teraz ukázať, že dokáže viac, ako iba odmietať návrhy

Guy Verhofstadt
Foto: TASR/AP
Nadchádzajúci týždeň ukáže, či je grécky premiér Alexis Tsipras ozajstný politický vodca, ktorý ponúka riešenie, alebo len falošný prorok bez vlastných myšlienok. Po výsledkoch dnešného referenda v Grécku, keď voliči odmietli tlak úsporných opatrení zo strany veriteľov, to uviedol líder skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente Guy Verhofstadt.

"Toto odmietnutie vytvorí mnoho neistoty a mohlo by dokonca viesť k nežiaducemu Grexitu. Teraz je na Tsiprasovi, aby ukázal, že to naozaj myslel vážne, že chce zostať v eurozóne. Musí navrhnúť dôveryhodnú reformu a balíček návratnosti. Ak to urobí, európski lídri by mu mali dať ďalšiu šancu," uviedol šéf ALDE v správe pre médiá.

Podľa jeho slov Tsipras síce vyhral referendum doma, ale stratil dôveryhodnosť vo zvyšku Európy. V odkaze gréckemu premiérovi Verhofstadt uviedol, že pojem "peniaze za nič" existuje iba v piesňach. Aj preto Tsipras musí teraz ukázať, že dokáže viac, ako iba odmietať návrhy.

"Tento týždeň určí, či je Tsipras vodca, ktorý ponúka riešenie, alebo falošný prorok bez akýchkoľvek vlastných myšlienok," spresnil šéf ALDE, ktorá je štvrtou najvplyvnejšou skupinou europarlamentu. Dodal, že riešenie znamená návrh skutočných a hlbokých reforiem, ktoré majú z Grécka urobiť opäť konkurencieschopnú ekonomiku. To by sa malo diať predovšetkým zásadným prepracovaním fungovania gréckej klientelistickej spoločnosti, účinným bojom proti zakorenenej korupcii a radikálnym znížením vládnych výdavkov na prebujnenú štátnu administratívu.

Francúzska liberálna europoslankyňa Sylvie Goulardová, ktorá je členkou parlamentného výboru pre hospodárske a finančné záležitosti, vyzvala Tsiprasa, aby prišiel do zákonodarného zboru EÚ poskytnúť návrhy riešenia krízy vo svojej krajine.

"Po rokoch kalenia vody za zatvorenými dverami s katastrofálnymi výsledkami musí dôjsť v Grécku k cezhraničnej a transparentnej diskusii," uviedla Goulardová. "Poďme dať demokracii šancu. Premiér Tsipras by mal vysvetliť na pôde Európskeho parlamentu, pred zástupcami všetkých európskych občanov, čo navrhuje," zdôraznila.