Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vodca Talibanu mulla Umar je údajne dva alebo tri roky mŕtvy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V minulosti sa objavilo už niekoľko správ o Umarovej smrti.

Kábul 29. júla (TASR) - Vodca militantnej organizácie Taliban Muhammad mulla Umar je údajne mŕtvy. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie nemenovaného afganského predstaviteľa.

Taliban správy o smrti svojho vodcu nekomentoval, avšak jeho hovorca, ktorého BBC kontaktovala, uviedol, že k správe čoskoro poskytne vyhlásenie.

Podľa afganských vládnych a spravodajských zdrojov "nepolapiteľný" vodca Talibanu údajne podľahol ťažkej chorobe pred dvoma alebo tromi rokmi v Pakistane.

V minulosti sa objavilo už niekoľko správ o Umarovej smrti, avšak táto je prvá, ktorú potvrdili aj najvyššie afganské vládne zdroje.

Podľa životopisu vydaného Talibanom v apríli tohto roka sa mulla Umar narodil v roku 1960 v juhoafganskej provincii Kandahár. Džihádistom sa stal v dôsledku invázie sovietskych vojsk do Afganistanu z roku 1979. V bojoch so Sovietmi bol štyrikrát zranený, pričom prišiel o jedno oko.

Biografia sa nezmieňuje o tom, kde sa Umar nachádza. Píše sa v nej len to, že vedie jednoduchý život, nevlastní dom ani bankový účet v zahraničí a pozorne sleduje každodenné dianie v Afganistane a vo svete.

Spojené štáty vypísali za dolapenie Umara, ktorý sa od americkej invázie do Afganistanu z roku 2001 ukrýval na neznámom mieste, odmenu vo výške desať miliónov amerických dolárov.