Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vodca Talibanu povzbudzuje k výsadbe stromov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Príchod jari je pritom v Afganistane spájaný skôr s nárastom násilia, keďže Taliban každoročne v tomto období začína svoju ofenzívu.


Kábul 26. februára (TASR) - Vodca afganského islamistického hnutia Taliban prekvapil dnes vyjadrením, v ktorom vyzval krajanov, aby sadili viac stromov. Príchod jari je pritom v Afganistane spájaný skôr s nárastom násilia, keďže Taliban každoročne v tomto období začína svoju ofenzívu.

Podľa zverejneného otvoreného listu v štyroch jazykoch vrátane angličtiny "si musia mudžáhidovia a drahí krajania podať ruky pri sadení stromov". "Všemohúci Boh prepojil životy ľudských bytostí s rastlinami," pripomína mulla Hajbatulláh Áchúndzáda, pričom sa odvoláva na moslimské tradície, ako aj na slová a činy proroka Mohameda.

Áchúndzáda, ktorý sa stal vlani novým vodcom Talibanu, zároveň upozornil, že jeho hnutie sa naďalej "aktívne zapája do boja proti cudzím votrelcom a ich lokajom". Posledný výraz je narážkou na vládu v Kábule, ktorú sa snaží Taliban zosadiť.

Zástupca hovorcu afganského prezidenta Ašrafa Ghaního uvedené vyjadrenie skritizoval slovami, že ide o pokus "oklamať verejnú mienku" a odviesť pozornosť od "zločinov a skazy", za ktoré je Taliban zodpovedný.