Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vodca Talibanu pricestoval na stretnutie s predstaviteľmi vlády

Ľudia upratujú svoje poškodené domy po silných záplavách v provincii Baglán na severe Afganistanu 11. mája 2024. Foto: TASR/AP

Achúndzáda, ktorý sa neukazuje často na verejnosti, prišiel do Kábulu po sérii potýčok medzi roľníkmi pestujúcimi mak a protidrogovými jednotkami Talibanu.

Kábul 17. mája (TASR) - Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

Achúndzáda, ktorý sa neukazuje často na verejnosti, prišiel do Kábulu po sérii potýčok medzi roľníkmi pestujúcimi mak a protidrogovými jednotkami Talibanu a po prívalových záplavách, ktoré si vyžiadali stovky životov.

Vodca Talibanu vo svojom štvrtkovom prejave na ministerstve vnútra pred 34 provinčnými guvernérmi hovoril o potrebe "jednoty a harmónie", AFP informuje podľa oficiálnej stránky Talibanu.

Nemenovaný západný diplomat pre agentúru AFP skonštatoval, že Achúndzáda prišiel do Kábulu pravdepodobne preto, aby "presadil vnútornú disciplínu a jednotu" v reakcii na nepokoje v Badachšáne na východe Afganistanu, kde došlo k streľbe na dedinčanov protestujúcich proti ničeniu úrody maku.

Stránka ďalej informovala, že vodca Talibanu označil poslušnosť voči vrchnosti za náboženskú povinnosť a dodal, že dodržiavanie islamského práva šaría má prednosť pred osobnými záujmami. Achúndzáda vo svojom prejave guvernérov zároveň vyzval, aby funkcie neobsadzovali protekčne.