Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vodca venezuelskej opozície Guaidó bol nútený opustiť územie Kolumbie

Na archívnej snímke opozičný líder Juan Guaidó. Foto: TASR/AP

Samotný Guaidó vo svojom vyhlásení uviedol: "Práve som dorazil do Kolumbie rovnakým spôsobom ako milióny Venezuelčanov predo mnou - pešo."

Caracas 25. apríla (TASR) - Hlavný predstaviteľ venezuelskej opozície Juan Guaidó musel v pondelok opustiť územie Kolumbie, kam pricestoval na konferenciu o riešení patovej politickej situácie vo svojej vlasti.

Nemenovaný zdroj venezuelskej opozície pre agentúru AFP dodal, že Guaidó následne odcestoval komerčným letom do USA.

Kolumbijské ministerstvo zahraničných vecí incident s Guaidóom nepotvrdilo, aj keď minister zahraničných vecí Álvaro Leyva predtým upozornil, že Guaidóova návšteva by mohla naraziť na prekážky, pretože "vstúpil (do krajiny) nevhodným spôsobom a my v Kolumbii rešpektujeme zákony".

Opozičný zdroj pre AFP potvrdil, že Guaidó pri príchode do Kolumbie neprešiel procedúrou na imigračnom úrade.

Samotný Guaidó vo svojom vyhlásení uviedol: "Práve som dorazil do Kolumbie rovnakým spôsobom ako milióny Venezuelčanov predo mnou - pešo."

Konferenciu, na ktorú Guaidó do Bogoty pricestoval, organizuje kolumbijský prezident Gustavo Petro.

Petro vystupuje ako sprostredkovateľ medzi venezuelskou vládou a opozíciou, pričom sa pokúša oživiť rokovania medzi oboma stranami, ktoré sa začali v Mexiku v roku 2021, ale v novembri minulého roku sa dostali do slepej uličky.

Na utorkovej konferencii sa očakáva účasť predstaviteľov približne 20 krajín vrátane Spojených štátov. Guaidó ani venezuelský prezident Nicolás Maduro na ňu nie sú oficiálne pozvaní.

Guaidó sa v roku 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura v prezidentských voľbách v roku 2018 bolo protiprávne. Ako faktického vodcu Venezuely ho vtedy uznalo viac ako 50 krajín sveta.

Rozdelená venezuelská opozícia však na prelome rokov 2022-23 odhlasovala rozpustenie svojej symbolickej "dočasnej vlády" a Guaidóa stiahla z líderských postov.

Agentúra AFP pripomenula, že za Petrovho predchodcu, pravicového prezidenta Ivána Duqueho, bola Kolumbia hlavným regionálnym podporovateľom Guaidóa a prerušila diplomatické vzťahy s Madurovou vládou.

Ľavicový prezident Petro ale toto rozhodnutie zvrátil a namiesto toho prevzal vedúcu úlohu v procese zameranom na ukončenie venezuelskej krízy prostredníctvom rokovaní.