Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vodcov prodemokratických protestov v Honkongu uznali za vinných

Lídri protestného hnutia Occupy Central sprava, Benny Taj Jao-tching, Ču Jao-ming a Čchen Ťien-min odpovedajú na otázky pred súdom 9. apríla 2019 v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Medzi usvedčených aktivistov patria aj traja zakladatelia protestného hnutia Occupy Central: univerzitní profesori Benny Taj Jao-tching a Čchen Ťien-min a protestantský pastor Ču Jao-ming.

Hongkong 9. apríla (TASR) - Deviatich vodcov prodemokratických protestov v Hongkongu z roku 2014, takzvanej dáždnikovej revolúcie alebo hnutia Occupy Central, uznal hongkonský súd v utorok za vinných z narušenia verejného poriadku. Informovali o tom v utorok agentúry DPA a AP.

Medzi usvedčených aktivistov patria aj traja zakladatelia protestného hnutia Occupy Central: univerzitní profesori Benny Taj Jao-tching (54) a Čchen Ťien-min (60) a protestantský pastor Ču Jao-ming (75). Súd uznal za vinných aj dvoch súčasných zákonodarcov, jedného bývalého poslanca, dvoch študentských lídrov a jedného politického aktivistu.

Podľa spravodajskej stanice BBC im všetkým za ich úlohu v prodemokratických protestoch hrozí až sedemročný trest odňatia slobody.

Pred budovou súdu sa zhromaždil dav ich podporovateľov, viacerí držali žlté dáždniky.

Protesty v roku 2014 trvali 79 dní a konali sa na znak nesúhlasu so zámerom čínskeho vedenia zasiahnuť do volebného systému Honkongu, ktorý ma štatút poloautonómneho územia. Hnutie - nazvané "dáždnikové" podľa typickej rekvizity svojich účastníkov - bolo pre čínsku komunistickú vládu najväčšou výzvou od roku 1997, keď Hongkong prešiel spod britskej pod čínsku správu.