Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vodcovia pravoslávnych cirkví sa dohodli na pravidelných stretnutiach

Na fotografii je ekumenické stretnutie -Svätý veľký koncil - predstaviteľov pravoslávnych cirkví sveta na gréckej Kréte . Foto: TASR AP

Na gréckom ostrove Kréta sa dnes skončilo historické stretnutie predstaviteľov pravoslávnych cirkví sveta, ktoré sa však konalo bez účasti predstaviteľov ruského pravoslávia a troch ďalších cirkví.

Káhira 26. júna (TASR) - Na gréckom ostrove Kréta sa dnes skončilo historické stretnutie predstaviteľov pravoslávnych cirkví sveta, ktoré sa však konalo bez účasti predstaviteľov ruského pravoslávia a troch ďalších cirkví. Informovala o tom agentúra AP.

Išlo o prvé podobné stretnutie za viac ako 1200 rokov. Svätý veľký koncil sa pripravoval 55 rokov, ale pravoslávnym duchovným sa napriek tomu nepodarilo prekonať všetky svoje spory ohľadom zbližovania s Vatikánom či doktrinálnych tém.

Účastníci koncilu na Kréte debatovali o misii pravoslávnej cirkvi v modernom svete, o pravoslávnej diaspóre, pôste, manželstve i vzťahoch medzi pravoslávnou cirkvou a zvyškom kresťanského sveta.

Zúčastnení duchovní na záver koncilu prijali vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Svätý veľký koncil sa bude schádzať pravidelne, a to každých sedem alebo desať rokov.

Moskovský patriarcha Kirill sa na schôdzke na Kréte nezúčastnil s vysvetlením, že jej príprava nebola adekvátna. Účasť odriekli aj zástupcovia gruzínskej, bulharskej a antiochijskej cirkvi zo Sýrie.

Podľa agentúry AP patriarcha Kirill označil schôdzku na Kréte len za prípravnú s tým, že riadna synoda sa uskutoční neskôr. AP napísala, že Kirill preto bude sotva súhlasiť s návrhom na pravidelné zvolávanie synod.

Od tzv. veľkej schizmy v roku 1054 vzniklo približne 15 pravoslávnych cirkví. Na rozdiel od katolíckej cirkvi sú nezávislé a majú vlastné vedenie. Ekumenický pravoslávny patriarcha a konštantínopolský arcibiskup Bartolomej I. je však považovaný "za prvého medzi rovnými".