Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Vodcu vojenskej junty inaugurovali za prezidenta Burkina Faso

Burkina Faso, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentskú funkciu by mal zastávať len na prechodnú dobu, ktorej trvanie však nebolo stanovené.

Ouagadougou 16. februára (TASR) - Novým prezidentom západoafrického štátu Burkina Faso sa v stredu stal šéf vládnucej vojenskej junty Paul-Henri Sandaogo Damiba. Junta sa ujala moci pri januárovom prevrate, ktorým zvrhla zvoleného prezidenta Rocha Marca Christiana Kaborého. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

Inauguračnú ceremóniu vysielala v priamom prenose štátna televízia. Vodca junty, 41-ročný podplukovník Damiba, prisahal, že bude "rešpektovať a chrániť ústavu", zákony a súbor opatrení, ktoré vydala nová vojenská vláda.

Nový prezident bol počas prísahy oblečený v maskovacej uniforme, na hlave mal červený baret a bol opásaný šerpou vo farbách štátnej vlajky. Na slávnostnom akte v sídle burkinskej Ústavnej rady boli prítomní len miestni novinári.

Ústavná rada, ktorá má kompetencie ústavného súdu, už minulý týždeň potvrdila Damibu vo funkcií hlavy štátu a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Prezidentskú funkciu by mal zastávať len na prechodnú dobu, ktorej trvanie však nebolo stanovené.

Junta prisľúbila, že sa k dodržiavaniu ústavného poriadku vráti "v rozumnom čase". Burkine Faso bolo po prevrate z 24. januára pozastavené členstvo v Africkej únii.

Prevratu predchádzala vzbura časti vojenských posádok, ktoré protestovali proti nedostatku prostriedkov na boj s džihádistickými ozbrojenými skupinami ohrozujúcimi bezpečnosť Burkiny Faso i okolitých krajín.

Burkina Faso, bývalá francúzska kolónia, od roku 2015 zvádza boje s džihádistami napojenými na al-Káidu a Islamský štát, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ich útoky si vyžiadali už vyše 2000 obetí, zatiaľ čo zhruba 1,5 milióna ľudí utieklo zo svojich domovov.