Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vodiči nákladnej dopravy vo Francúzsku protestujú proti reforme

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Reformu zákonníka práce podpísal francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý piatok. Priznal, že ide o hlboké zmeny, ktoré sú však nevyhnutné pre hospodárstvo i spoločnosť.

Paríž 25. septembra (TASR) - Vodiči nákladnej automobilovej dopravy dnes v celom Francúzsku začali s protestom proti reforme zákonníka práce.

Podľa francúzskych médií sú zablokované cesty v okolí Marseille, Lyonu, Nantes, Bordeaux, Cannes, Rennes, prístavu Le Havre a ďalších miest. Vodiči nákladnej dopravy v niektorých regiónoch zatarasili aj príjazdy ku skladom pohonných látok a čerpacím staniciam. Vláda preto prijala a vydala obežník, ktorého cieľom je predísť problémom v zásobovaní pohonnými hmotami.

Podľa spravodajského servera Ouest-France v niektorých regiónoch už čerpacie stanice začali hlásiť, že sa im míňajú zásoby palív. Okrem blokád ciest a strategicky dôležitých skladov pohonných hmôt dnes vodiči nákladných áut v rámci svojej protestnej akcie zámerne spomaľovali premávku na vybraných hlavných cestných ťahoch. V okolí Paríža sa odborári dnes zatiaľ obmedzili na rozdávanie letákov, informoval Ouest-France.

Generálny tajomník odborov CGT Transports Jérôme Vérité dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 upozornil, že blokády neprestanú "bez rozhodných činov" a "podpisov" záväzných opatrení zo strany vlády.

Podporu odborárom dnes vyslovil aj neúspešný kandidát prezidentských volieb, ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, ktorý ich akciu označil za prejav rastúceho "odporu voči sociálnemu prevratu v štáte, presadzovanému (prezidentom Emmanuelom) Macronom".

Hovorca vlády Christophe Castaner dnes na margo štrajkového hnutia a obmedzení, ktoré ho sprevádzajú, upozornil, že "Francúzom (takto) neslobodno brániť pracovať a študovať".

Reformu zákonníka práce podpísal francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý piatok. Priznal, že ide o hlboké reformy, ktoré sú však nevyhnutné pre hospodárstvo i spoločnosť. Upozornil, že predstavujú pragmatické riešenie najmä pre najmenšie podniky, ktoré vytvárajú najviac pracovných príležitostí.

Uvedená reforma, ktorá obmedzuje právomoci odborov a poskytuje väčšiu voľnosť zamestnávateľom, je prvou veľkou legislatívnou iniciatívou prezidenta Macrona od jeho nástupu do funkcie v máji tohto roku. Jej hlavným cieľom je znížiť nezamestnanosť a umožniť zmeny v dôchodkovom systéme.

Už počas príprav návrhov zmien a diskusie o nich sa vo Francúzsku konalo niekoľko masových protestných demonštrácií a štrajkov.