Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vojaci Izraela: V pásme Gazy platili pri spúšťaní paľby laxné pravidlá

Palestínska Gaza, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom mala byť skutočnosť, že Palestínčania už boli raz vyzvaní, aby opustili vojnou ohrozené lokality.

Tel Aviv 4. mája (TASR) - Izraelskí aktivisti zverejnili dnes výpovede 70 vojakov, ktorí bojovali vlani v pásme Gazy. Ich svedectvá poukazujú na údajné laxné pravidlá spúšťania paľby a taktiež na údajnú ľahostajnosť voči ochrane palestínskych civilistov a ich majetku, informovala agentúra DPA.

Podľa publikácie izraelskej mimovládnej organizácie Prelomenie ticha vypočúvaní vojaci tvrdia, že počas vojny v pásme Gazy mali povolené spustiť paľbu vo väčšine prípadov bez toho, aby predtým museli prijať akékoľvek opatrenia. Dôvodom mala byť skutočnosť, že Palestínčania už boli raz vyzvaní, aby opustili vojnou ohrozené lokality.



Na základe medzinárodného práva pritom musí byť kladený "neustály dôraz na ochranu civilistov". To by malo znamenať aj povinné varovanie obyvateľov po celý čas trvania ozbrojeného konfliktu, konštatuje DPA.

"Základný princíp, ktorý si vyžaduje odlišovať civilistov od bojujúcich osôb, bol potlačený laxnými pravidlami spúšťania paľby," uviedol pre DPA izraelský právnik v oblasti ľudských práv Michael Sfard.

Anonymné svedectvá desiatok izraelských vojakov poukazujú aj na to, že poškodenie verejnej infraštruktúry - napríklad palestínskych obydlí - sa počas izraelských armádnych operácií v pásme Gazy často údajne nezohľadňovalo. Podľa medzinárodných právnych noriem však musia byť takéto škody minimalizované, píše DPA.

Vlaňajšia letná vojna v pásme Gazy bola doposiaľ najničivejšou pre 1,8 milióna ľudí, ktorí žijú na tomto izolovanom pobrežnom území.

Podľa údajov OSN prišlo vlani pri ozbrojenom konflikte medzi Izraelom a palestínskou stranou o životy vyše 2200 Palestínčanov, a to najmä civilistov. Na izraelskej strane zahynulo 72 osôb vrátane 67 vojakov. Väčším obetiam na izraelskej strane zabránila len efektívna protivzdušná obrana židovského štátu.